دیتابیس یکی از مهمترین مواردی است که باید برای افزایش سرعت سایت به آن دقت داشته باشید، در واقع دیتابیسها همیشه جزو حساسترین موارد هر سایت بودهاند و همیشه باید در نگهداری آنها دقت زیادی را داشت، به هر حال وردپرس و افزونهها یا قالبی که در سایت خود نصب میکنید، اطلاعات خود را باید در یکجایی ذخیره سازی کنند و دیتابیس دقیقا همین کار را برای شما انجام خواهد داد، همین مهم بودن دیتابیس باعث شده است که ما همیشه تاکید کنیم از دیتابیس خود حتی به صورت روزانه بک آپ منظم دریافت کنید تا در زمان وقوع هر مشکل بتوانید آنرا رفع کنید، اما از بحث مهم بودن دیتابیس بگذریم باید به بهینه سازی دیتابیس وردپرس بپردازیم که بحث بسیار مهمی میباشد.
دیتابیسها دقیقا مانند خود سایت یک فضایی را از سایت شما اشغال میکنند و در واقع هر چقدر سایت شما بزرگتر شود و اطلاعات بیشتری داشته باشد، دیتابیس شما هم بزرگتر خواهد شد و حجم بیشتری خواهد داشت، اگر این افزایش حجم دیتابیس به صورت منطقی شکل بگیرد هیچ مشکلی به وجود نخواهد آمد اما اگر سندهای اضافهای در آن وجود داشته باشد و شما آنرا خیلی جدی نگیرید برای سرعت سایت شما ضربه بسیار بزرگی خواهد بود
کاربران بسیاری از وبکیما این مشکل را گزارش دادهاند که دیتابیس خیلی سنگین شده است و در حالی که سایت آنها تازه تاسیس است و یا اصلا این حجم دیتابیس برای سایت آنها غیر منطقی است، با توجه به این که این مشکل بسیار زیاد شده بود ما سعی کردیم در این مقاله آموزشی از سری مقالات آموزش وردپرس و آموزش سئو افزایش سرعت سایت، به بهینه سازی دیتابیس وردپرس بپردازیم و روشهایی را به شما معرفی کنیم تا بتوانید با استفاده از این روشها بهینه سازی دیتابیس سایت خود را به بهترین شکل ممکن انجام دهید.
راهنمای مطالعه:
چرا دیتابیس سنگین میشود؟
اصلا شاید این سوال برای شما به وجود آمده باشد که اصلا چرا دیتابیس سایت سنگین میشود و دلیل اصلی آن دقیقا چیست؟ اگر خیلی منطقی و ساده به این موضوع پردازیم باید بگوییم که شما با نصب افزونههای مختلفی که حتی ممکن است بیکاربرد باشند.
شما در طول مدیریت سایت خود افزونههای مختلفی را نصب خواهید کرد و هر وقتی هم ممکن است نخواهید از آنها استفاده کنید و آنها را از سایت خود حذف خواهید کرد، اما این افزونهها اصلا حذف نخواهد شد و در واقع شما فقط فایلهای آنها را از سایت خود حذف کردهاید، شاید فکر کرده باشید که افزونهها فقط فایلهایی هستند که در سایت شما قرار خواهند گرفت اما اصلا اینطور نیست، تعداد زیادی از این افزونهها وقتی که در سایت شما نصب میشوند، مستقیما در دیتابیس جدولهایی برای خود ایجاد میکنند که اطلاعات مورد را نیاز را ذخیره کنند.

البته این که در دیتابیس جداولی را ایجاد میکنند هیچ مشکلی وجود ندارد، اما اگر شما نتوانید آنها را در سایت خود کنترل کنید و وقتی افزونهها را نصب میکنید و این جدولها در دیتابیس باقی بمانند، سرعت سایت با مشکل مواجه خواهد شد و قطعا کاهش سرعت را تجربه خواهید کرد.
این جدولهای اضافه در سایت باعث خواهند شد که دیتابیس به مراتب سنگینتر شود و همین سنگین شدن دیتابیس در نهایت باعث میشود که سرعت پردازش سرور و بارگذاری سایت برای کاربران با کاهش شدیدی مواجه باشد.
بهینه سازی دیتابیس در وردپرس
خیلی خوب تا این بخش از مقاله متوجه شدید که دقیقا چرا دیتابیس وردپرس سنگین میشود، اما به نظر شما راهکار اصلی برای رفع این مشکل چیست؟؟ قطعا راهکار درست بهینه سازی دیتابیس در وردپرس است و شما همیشه باید این مورد را هر چند وقت یکبار بررسی کنید تا اگر نیاز داشتید بهینه سازی دیتابیس خود را انجام دهید سریعا به سراغ اینکار بروید و مشکلات دیتابیس را از نظر سرعتی رفع کنید.
بهینه سازی دیتابیس را شما میتوانید هم با یکسری از افزونهها انجام دهید و هم به صورت دستی آنها را انجام دهید که در ادامه مقاله هر دو روش را به صورت کامل به شما معرفی خواهیم کرد تا شما بتوانید به بهترین شکل ممکن بهینه سازی دیتابیس را برای سایت خود انجام دهید و سرعت سایت را افزایش دهید.
افزونههای بهینه سازی دیتابیس در وردپرس
در وردپرس همانطور که میدانید افزونههای بسیار متعددی وجود دارد که میتوانید با استفاده از این افزونهها خیلی ساده و سریع سایت خود را پیشرفتهتر کنید، اما یکسری افزونهها وجود دارند که کاربردی هستند و شما میتوانید قابلیتهایی برای مدیریت سایت خود اضافه کنید که یکی از بهترین افزونههای موجود همین بهینه سازهای دیتابیس در وردپرس هستند.
در واقع افزونههای مختلفی برای بهینه سازی دیتابیس در وردپرس وجود دارد که میتوانید با استفاده از آنها به بهترین شکل ممکن بهینه سازی دیتابیس خود را انجام دهید، البته دقت داشته باشید که روند کاری این افزونهها هم ممکن است پیچیدگی خاص خود را داشته باشد که ما سعی میکنیم در مقالات دیگر آنها را هم به شما آموزش دهیم و بتوانید از آنها به سادگی استفاده کنید.
بهینه سازی دیتابیس با WP-Optimize
یکی از بهترین افزونههایی که شما با استفاده از آن میتوانید بهینه سازی دیتابیس سایت خود را انجام دهید، افزونه WP-Optimize است که قابلیتهای بسیار عالی دارد و قادر خواهید بود که با استفاده از آن به بهترین شکل ممکن بهینه سازی دیتابیس را انجام دهید.

این افزونه با در نظر گرفتن متدهای خاصی در نظر دارد این کار را به بهترین شکل ممکن انجام دهد و شما در این زمینه هیچ مشکلی نخواهید داشت و میتوانید دیتابیس خود را تا حد بسیار زیادی بهینه سازی کنید و تمام اسنادی که اصلا نیاز ندارید را حذف کنید.
این افزونه به صورت کاملا رایگان عرضه شده است و در واقع شما میتوانید آنرا از طریق مخزن وردپرس در دسترس داشته باشید و آنرا در سایت خود نصب کنید تا بتوانید بهینه سازی دیتابیس را برای خود انجام دهید.
بهینه سازی دیتابیس وردپرس با WP-DBManager
یکی دیگر از بهترین افزونههایی که میتوانید با استفاده از آن بهینه سازی دیتابیس وردپرس را انجام دهید، افزونه WP-DBManager است که قابلیتهای بسیار خوبی دارد و در واقع با استفاده از آن قادر خواهید بود که به بهترین شکل ممکن دیتابیس سایت خود را مدیریت کنید و هر وقت که خواستید به بهینه سازی جدولهای آن بپردازید.

خود همین افزونه بسیار بهینه سازی شده است و در واقع هیچ تاثیر منفی بر روی سرعت سایت شما نخواهد داشت که همین موضوع میتواند برای شما بسیار مناسب باشد.
این افزونه را هم میتوانید از طریق مخزن وردپرس دانلود و نصب کنید که به صورت کاملا رایگان در دسترس شما است و اصلا نیازی نیست که شما هزینهای را برای آن بپردازید.
افزونه بهینه سازی دیتابیس وردپرس Advanced Database Cleaner
یکی دیگر از مواردی که میتوانید با استفاده از آن بهینه سازی دیتابیس سایت خود را انجام دهید، افزونه Advanced Database Cleaner است که قابلیتهای بسیار زیادی دارد و شما با استفاده از آن میتوانید به بهترین شکل ممکن مواردی که میخواهید حذف کنید را کنترل کنید و همیشه یک دیتابیس خیلی خوب و بدون مشکل داشته باشید.
این افزونه میتواند تمام نیازهای شما را برای بهینه سازی دیتابیس رفع کند و تقریبا با استفاده از آن دیگر نیاز به افزونه دیگری برای مدیریت دیتابیس نخواهید داشت و همین موضوع میتواند مزیت بزرگی برای شما باشد که قطعا پیشنهاد میکنیم از آن استفاده کنید.

یکی از مزیتهای خوب این افزونه آپدیت بودن همیشگی آن است که در واقع شما مطمئن هستید افزونه برای بهینه سازی دیتابیس از متدهای جدیدی استفاده میکند و از این بابت مشکلی هم ندارد، تا کنون هم توانسته بیش از 80 هزار نصب فعال را دریافت کند.
خیلی خوب دوستان تا این بخش از مقاله به خوبی با افزونههایی که میتوانید با استفاده از آنها بهینه سازی دیتابیس را برای خود انجام دهید آشنا شدید و قطعا میتوانید با استفاده از آنها به بهترین شکل ممکن این کار را انجام دهید و اصلا هم محدودیتی نخواهید داشت.
در ادامه روش دیگری هم به شما خواهیم گفت که بتوانید دیتابیس خود را بهینه سازی کنید که البته باید به نکات گفته شده توجه کنید تا بعدا برای شما مشکلی به وجود نیاید.
بهینه سازی دیتابیس وردپرس بدون افزونه
روش دیگری که میخواهیم به شما توضیح دهیم، بهینه سازی دیتابیس بدون افزونه است که در واقع دیگر در این روش شما نیاز به هیچ افزونهای نخواهید داشت و میتوانید به صورت دستی بهینه سازی دیتابیس را به صورت دستی و بدون افزونه انجام دهید.
نکته: قبل از انجام هر گونه تغییرات در دیتابیس باید حتما از دیتابیس خود یک نسخه بک آپ دریافت کنید تا بعد از تغییرات هر گونه مشکلی اگر به وجود آمد بتوانید آنرا بازگردانی کنید و سایت شما به حالت قبلی بازگردانی شود.
برای بهینه سازی دیتابیس به صورت دستی باید دقت زیادی داشته باشید و حداقل با فضای مدیریت دیتابیس phpmyadmin آشنا باشید تا بتوانید این کار را به دسترسی انجام دهید و برای سایت خود مشکل به وجود نیاورید.
برای اینکه بتوانید به قسمت مدیریت جدولهای دیتابیس خود بروید باید از قسمت مدیریت هاستینگ خود به بخش phpmyadmin بروید تا بتوانید جداول دیتابیس خود را مشاهده کنید، دقت داشته باشید که این بخش در هاست دایرکت ادمین وسی پنل وجود دارد.

همانطور که در تصویر بالا مشاهده میکنید این دکمه در بخش مدیریت دیتابیس سی پنل وجود دارد و در دایرکت ادمین هم قطعا آنرا خواهید داشت و میتوانید دیتابیس سایت خود را به خوبی مدیریت کنید.

همانطور که در تصویر بالا مشاهده میکنید جداول بسیار زیادی در دیتابیس ما وجود دارد و ما در این بخش هم دیتابیسهای مختلفی داریم چرا که در هاست مربوطه چندین سایت میزبانی میشود، پس برای این که بتوانید این بهینه سازی را بر روی سایت خود انجام دهید باید دیتابیس اصلی سایت را اول پیدا کنید و دقیقا بهینه سازی را بر روی آن دیتابیس انجام دهید.
الان در تصویر بالا جدولهای مختلفی برای پلاگینهای مختلف وجود دارد و البته برخی از جدولها هم هستند که مربوط به هسته خود وردپرس هستند و اصلا نباید به آنها دست بزنیم.
اما در سایت مربوطه افزونه ووکامرس به صورت کامل از هاست و وردپرس غیرفعال و حذف شده است و اصلا آن را نداریم، با توجه به این که افزونه وجود ندارد به صورت کامل جدولهای آن باقی مانده و اگر ما افزونه را دوباره نصب کنیم دقیقا تمام اطلاعات و تنظیمات قبلی بازیابی خواهد شد.
در تصویر مربوطه اگر مشاهده کنید برخی از این جدولها یک پیشوند wc دارند که در واقع این دو حرف مخفف کلمه ووکامرس هستند و این مورد نشان دهنده این است که این جدولها مربوط به ووکامرس میباشند که البته همانطور که گفته شد باید دقت بسیار ویژهای را نسبت به این موضوع داشته باشید تا بتوانید جدول افزونههای مختلف را شناسایی کنید تا بعد از پاک سازی مشکلی برای شما به وجود نیاید.
به این صورت باید دقت داشته باشید که جدولهای اضافه سایت را حذف کنید تا بتوانید دیتابیس سبکتر داشته باشید و از این بابت مشکلی را تجربه نکنید، البته باز هم تاکید میکنیم که قبل از انجام هرگونه تغییرات باید به صورت کامل یک بک آپ از سایت و یا دیتابیس داشته باشید تا در صورت وجود مشکل سریعا بتوانید سایت را به حالت قبلی بازگردانی کنید.
از کدام روش برای بهینه سازی دیتابیس استفاده کنیم؟
خیلی خوب با هر دو روشی که توضیح دادیم آشنا شدید و میدانید که با استفاده از این روشها میتوانید دیتابیس خود را سبکتر کنید، این سبک شدن دیتابیس در نهایت باعث خواهد شد که سرعت سایت بسیار افزایش داشته باشد و قطعا مهم است.
اما این که از کدام روش برای بهینه سازی استفاده کنید کاملا به خود شما مربوط میشود که با کدام روش راحتتر و در واقع به کدام روش مسلطتر هستید، اگر خیلی با فضای دیتابیس و کار کردن با آن آشنا نیستید پیشنهاد میکنیم اصلا به سراغ آن نروید و سعی کنید با استفاده از افزونهها بهینه سازی دیتابیس را برای خود انجام دهید که راحتتر باشد.
افزونهها کار را برای شما بسیار سادهتر میکنند و دیگر نیاز به انجام کار به صورت دستی نیست و فقط با چند کلیک و یک تنظیمات ساده افزونه میتوانید دیتابیس کاملا بهینه داشته باشید.
جمع بندی
در این مقاله سعی داشتیم شما را بیشتر با دیتابیس سایت و وردپرس آشنا کنیم تا در این رابطه اطلاعات بیشتری کسب کنید، در این مقاله بیشتر قصد داشتیم در رابطه با بهینه سازی دیتابیس به شما اطلاعاتی ارائه دهیم تا بتوانید با استفاده از توضیحات بهینه سازی دیتابیس خود را انجام دهید و سرعت سایت خود را تا چندین برابر افزایش دهید.
دقت داشته باشید که روشهای توضیح داده شده به صورت عملی تست شدهاند و در واقع تماما میتوانند برای شما کاربردی باشند، امیدواریم از خواندن این مقاله لذت برده باشید و اطلاعات کاملی را نسبت به موضوع مقاله کسب کرده باشید، در ضمن هر سوالی درباره این مقاله دارید میتوانید از طریق نظرات با ما در ارتباط باشید تا سریعا شما را راهنمایی کنیم.