12 نکته صفر تا صد راه اندازی کسب و کار اینترنتی: همه مردم دوست دارند در زندگی شخصی و شغلی خود به عنوان فردی موفق شناخته شوند. برای این کار، راه های زیادی را امتحان می کنند تا به خواسته های مهم شان و در نتیجه به موفقیت برسند. یکی از این راه ها، این است که به عنوان یک کارآفرین کسب و کار خود را راه اندازی کنند، آن هم کسب و کار اینترنتی.
راه اندازی کسب و کار اینترنتی مانند خیلی از کارهای دیگر، اصولی دارد که اگر رعایت نشوند، منجر به شکست کسب و کار و در نتیجه از دست رفتن سرمایه می شوند. بعضی از کسب و کارهای اینترنتی موفق می شوند و برخی نیز با شکست مواجه می شوند. چند سالی است که در زمینه مشاوره و راه اندازی کسب و کار اینترنتی فعالیت می کنیم و دیده ایم افرادی را که، کسب و کارشان شکست خورده است. به این دلیل که مواردی را قبل از راه اندازی و بعد از راه اندازی کسب و کارشان نادیده گرفته اند.
همین موجب شد تا انگیزه ای برای راه اندازی آکادمی کسب و کار اینترنتی وبکیما پیدا کنیم، تا شاید بتوانیم کمک کوچکی به افرادی بکنیم که می خواهند در زمینه کسب و کار اینترنتی موفق باشند. تمام تلاشمان را کردیم تا تمام موارد مهم را برای شما دوستان عزیزمان، در آکادمی وبکیما گردآوری کنیم. اما در این بین، ۱۲ نکته مهم را برای شما می خواهیم در این مقاله بیان کنیم که با به کارگیری آنها، مطمئنا می توانید کسب و کارتان را پر رونق کنید.
راهنمای مطالعه:
نکات مهم برای راه اندازی کسب و کار اینترنتی
- مشخص بودن هدف و داشتن ایده ای خوب
- بررسی هزینه مورد نیاز برای راه اندازی کسب و کار اینترنتی
- انتخاب نامی مناسب برای سایت و کسب و کار اینترنتی خود و آغاز برندسازی
- تحقیق در حوزه کاری که می خواهید تجارت آنلاین را آغاز کنید
- تعیین محصولات و خدماتی که قرار است به فروش برسند
- تولید محتوای مناسب و به روز
- برنامه ریزی برای توسعه کسب و کار در آینده
- بهینه سازی یا سئو سایت
- توجه ویژه به بحث مشتری مداری
- بازاریابی، تبلیغات و فعالیت مستمر در شبکه های اجتماعی
- یادگیری مهارت های مدیریتی، کلامی، مدیریت زمان و رهبری
- حرفه ای گری در کار و داشتن رابطه ای خوب با همکاران
در ادامه هر کدام از این موارد را به صورت مفصل مورد بررسی قرار خواهیم داد تا شما که می خواهید نکات راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی را فرا بگیرید با هر بخش از این نکات به صورت کامل آشنا شوید پس ادامه مطلب را با دقت بیشتری مطالعه بفرمایید.
آموزش نکات کسب و کار اینترنتی
مشخص بودن هدف و داشتن ایده ای خوب
هرشخصی در زندگی اهداف و رویاهای زیادی دارد که دوست دارد به تمام آنها یا حداقل به آنهایی که مهم تر هستند، برسد. کسب و کارها نیز مانند زندگی اکثر ما، با اهداف خاصی راه اندازی می شوند. هر کسب و کاری که راه اندازی می شود، در ابتدای کار تنها یک تصویر ذهنی بوده است. همه افرادی که کسب و کار خود را راه اندازی کرده اند، با توجه به یک یا چند هدف خاص، اقدام به ساختن کسب و کارشان کرده اند. برای دستیابی به اهداف چه در زمینه شخصی و چه در زمینه شغلی، باید چرایی خاصی وجود داشته باشد.
نکته مهم برای موفقیت فروشگاه اینترنتی
برای چرایی خواسته تان، می توانید دلایل متعددی بیاورید. مثلا اینکه می خواهم در یک زمینه خاص، به عنوان فردی سرشناس شناخته شوم. اگر شما از یک شخصی که رشته دانشگاهی تئاتر و بازیگری را انتخاب کرده و قصد دارد که در آینده بازیگر شود و بخواهد در سریال یا فیلم سینمایی بازی کند، سوال کنید که هدفش از ورود به این عرصه چیست، احتمالا پاسخ می دهد که دوست دارد مشهور شود. شما نیز در ابتدای راه اندازی کسب و کارتان، این سوال را از خود بپرسید که هدف یا اهداف تان از راه اندازی کسب و کار اینترنتی مدنظرتان چیست؟
چرا کسب و کار اینترنتی راه اندازی کنیم؟
به طور معمول هدف نخست هر فردی، در هر زمینه ای که فعالیت می کند کسب درآمد است. هر چند شاید شخصی باشد که ادعا کند هدف اولش درآمد نیست، اما به هر حال جزو اهداف مهمش محسوب می شود. به جزء این هدف، اهداف دیگری نیز می تواند مدنظر شما باشد. مانند سرآمد بودن در حوزه فعالیت تان، شناخته شدن و معروف شدن و اهداف دیگری که می توانید داشته باشید.
اما می خواهم تجربه خود را در این زمینه بگویم، زمانی که اولین وب سایتم که سایتی با نام ” کاربر وردپرس ” بود را راه اندازی کردم، هدفم تنها کسب درآمد بود، می خواستم با فروش محصولاتی که در آن قرار می دادم، به مقدار پولی که برای خودم مشخص کرده بودم، برسم. اما رفته رفته دیدم نسبت به موضوع آموزش عوض شد. دوست داشتم که بتوانم چیزی را به دیگران آموزش بدهم. زمانی که می خواستم اولین وب سایتم را طراحی کنم، هیچ پیش زمینه ای از طراحی نداشتم، یعنی نمی فهمیدم باید از کجا شروع کنم. چند سال قبل به این شکلی که الان هست، آموزش ها در دسترس نبود و آموزش دهنده ها خیلی کم بودند. پس مطمئنم افرادی هستند که مانند آن زمان من، بخواهند کسب و کارشان را بسازند یا در زمینه بازاریابی و دیگر موارد اطلاعاتی را کسب کنند.
بنابراین مهم ترین هدف من از کسب درآمد به آموزش دادن و کمک به افرادی تبدیل شد که می خواهند کسب و کارشان را بسازند و آن را به درآمدزایی بالا برسانند و خوشحالم که در چند سال گذشته توانستم ام به افراد زیادی در این زمینه کمک کنم. شما نیز در آغاز راه، باید اهدافی مشخص شده داشته باشید. اهداف تان را به ۳ صورت کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت تقسیم کنید و برای دستیابی به آنها، برنامه ریزی کاملا مشخصی داشته باشید.
می خواهم سخنی جالب از (آنتونی رابینز) مربی و مدرس موفقیت را برای شما بازگو کنم که حکایت از اهمیت هدف گذاری دارد:
اما در کنار هدف گذاری، نیاز به ایده ای خوب نیز دارید. یعنی ایده ای که بتواند کسب و کار شما را نسبت به کسب و کارهای دیگر متمایز کند. البته نیازی نیست ایده ای دست نخورده برای شروع داشته باشید، می توانید از ایده های که کسب و کارهای اینترنتی دیگر آنها را به کار برده اند استفاده کنید، اما در اینجا باید اندکی خلاقیت به خرج دهید تا کلیت کسب و کار شما، شبیه کسب و کارهای دیگر نباشد. پس احتمالا تا اینجا اهمیت هدف گذاری را درک کرده اید. اما برای اینکه بتوانید کسب و کار اینترنتی تان را راه اندازی کنید، شاید نیاز به سرمایه گذاری داشته باشید.
بررسی هزینه مورد نیاز برای راه اندازی کسب و کار اینترنتی
تا به اینجای کار شما باید هدف خود را مشخص کرده باشید. اما می خواهم در مورد موضوع مهم دیگری صحبت کنم. در راه اندازی اکثر کسب و کارهای اینترنتی ، همیشه بحث مقدار سرمایه ای که نیاز هست، مطرح می شود. اهمیت این مورد به حدی است که خیلی از کسب و کارهای اینترنتی را با شکست مواجه کرده است و حتی پس از شکست کسب و کارشان، باید بدهی بسیار زیادی را بپردازند. تامین هزینه مورد نیاز شما، به بزرگ یا کوچک بودن و نوع کسب و کار اینترنتی شما بستگی دارد.
اگر کسب و کار شما کوچک است و یا گروهی اداره می شود:
اگر می خواهید وب سایتی را راه اندازی و در آن آموزش های خود را به فروش برسانید، نیاز به سرمایه زیادی ندارید. فرض کنید شما می خواهید محصولات آموزشی را تولید کنید و قصد دارید که محصولات تان را به صورت ویدئویی ضبط کنید. در ابتدا شما نیاز دارید تا وب سایت خود را راه اندازی کنید. شما می توانید خودتان وب سایت تان را طراحی کنید یا اینکه طراحی وب سایت تان را به دست طراحان سایت بسپارید که بنا بر نوع طراحی، هزینه ای را از شما می گیرند (شما می توانید از خدمات طراحی سایت آکادمی وبکیما استفاده کنید). اما اگر می خواهید خودتان سایت تان را طراحی کنید، کار چندان سختی پیش رو ندارید. طراحی سایت به وسیله سایت سازهایی مانند وردپرس بسیار آسان است. شما می توانید از مقالات آموزش وردپرس آکادمی وبکیما برای راه اندازی سایت خود استفاده کنید.
تهیه هاست و دامنه برای کسب و کار
برای اینکار نیاز به تهیه هاست و دامنه دارید. برای تهیه هاست و دامنه، کافیست عبارت (خرید هاست) را جستجو کنید و می بینید سایت های زیادی هستند که در این زمینه فعالیت می کنند. هاست و دامنه یا دامین ها، قیمت های متفاوتی دارند. شما بنا بر نیاز خود، باید اقدام به تهیه هاست و دامنه کنید. شرکت های زیادی هستند که در زمینه فروش هاست و دامنه فعالیت می کنند. زمانی که شما اقدام به تهیه هاست و دامنه کردید، باید وب سایت خود را روی آن بارگذاری کنید.
اما توجه داشته باشید که مرحله خرید هاست و دامنه بسیار مهم است برای همین پیشنهاد می کنم قبل از خرید هاست و ثبت نام دامنه دو مقاله ۱۰ شرکت هاستینگ برتر ایران و ۱۲ نکته برای ثبت نام دامنه مناسب برای سایت را از سری مقالات آموزشی آکادمی وبکیما مطالعه کنید تا در مورد ثبت دامنه و خرید هاست همانند بسیاری از تازه واردان به دنیای کسب و کار اینترنتی دچار اشتباه نشوید.
پس اینکه فروشگاه اینترنتی شما آماده شد، می بایست آموزش های خود را برای فروش یا به صورت رایگان بر روی وب سایت تان بارگذاری کنید.
اما چطور باید آموزش های تان را بسازید؟
برای این کار شما به یک لپ تاپ یا کامپیوتر برای تهیه یا ویرایش فیلم، ویس رکوردر برای ضبط صدا، دوربین فیلم برداری یا موبایل برای ضبط فیلم و مکانی برای فیلم برداری نیاز دارید. در اینجا می توانید به دو صورت ویدئوهای تان را ضبط کنید.
حالت اول اینکه یک فایل پاورپوینت را در لپ تاپ یا کامپیوتر خود باز می کنید و با استفاده از نرم افزارهای ضبط ویدئو از صفحه کامپیوتر، ویدئوهایتان را ضبط می کنید یا اینکه مثلا می خواهید فتوشاپ را به صورت تصویری آموزش دهید. در این حالت نرم افزار را باز کرده و شروع به ضبط فیلم از صفحه نمایش می کنید. برای ضبط فیلم از صفحه نمایش، می توانید از یکی از نرم افزارهای Bandicam یا ZD Soft Screen Recorder، Camtasia Studio استفاده کنید. هر نرم افزار قابلیت های خاص خودش را دارد. اما پیشنهاد خودم استفاده از نرم افزار Camtasia Studio است.
اما حالت دوم اینکه با استفاده از دوربین فیلم برداری یا موبایل، از خود فیلم بگیرید و در آن فیلم نکاتی را آموزش بدهید. مثلا شما می توانید نحوه استفاده از یک وسیله خاص را توضیح دهید. پس از اینکه ضبط ویدیوی شما تمام شد، می توانید با استفاده از نرم افزارهای ویرایش ویدیو مثل Adobe After Effects ، Camtasia Studio یا نرم افزارهای دیگری که برای اینکار موجود هست، ویدیوهایتان را ویرایش و ذخیره کنید.
یکی از حیاتی ترین منابع مورد نیاز برای شروع کسب و کار چیست
قطعا برای راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی بزرگ نیاز به سرمایه دارید. اما شاید این سوال را از خود بپرسید که چطور باید سرمایه اولیه ام را تامین کنم؟ در اینجا برای شما ۴ روش تامین سرمایه مورد نیاز را توضیح می دهم:
۴ روش تامین سرمایه اولیه برای راه اندازی کسب و کار اینترنتی
نکات کسب و کار
روش اول: تامین مالی از محل منابع شخصی
در این روش شما پولی را که تا به الان پس انداز کرده اید، به عنوان سرمایه اولیه تان در نظر می گیرید. دقت کنید که باید در این مورد خیلی احتیاط به خرج دهید. چون بوده اند افرادی که تمام پس انداز و حتی لوازم شخصی مانند اتومبیل خود را فروختند تا بتوانند سرمایه اولیه را تامین کنند. اما کسب و کارشان با شکست مواجه شد و تمام سرمایه شان از دست رفت. در هر حال برای استفاده از این روش ، تمام جوانب را در نظر بگیرید، زیرا ممکن است تمام زندگی شما را تحت الشعاع قرار دهد.
روش دوم: تامین منابع مالی از طریق قرض گرفتن از دوستان و آشنایان
در اینجا شما برای تامین سرمایه خود، باید به دنبال قرض گرفتن از دوستان، بستگان و آشنایان باشید. یکی از مزایایی که این روش دارد این هست که سودی به پولی که قرض گرفته اید تعلق نمی گیرد و نیازی نیست که مدت ها در صف دریافت وام باشید. اما معایبی هم دارد، مانند اینکه میزان مبلغی که قرض می دهند معمولا محدود است و بایستی در موعد مقرر بازپرداخت شود. (شخصا به هیچ وجه این روش را توصیه نمی کنم به دلایلی که خودتان بهتر از بنده می دونید!)
روش سوم: تامین منابع مالی از طریق اخذ وام از بانک ها و موسسات مالی و اعتباری
اما روش سوم این است که به جای قرض گرفتن از دوستان و آشنایان، با مراجعه به بانک یا موسسه مالی، درخواست وام بدهید. این روش یکی از رایج ترین روش های تامین سرمایه است. اما بزرگترین مشکلی که در این روش وجود دارد این هست که معمولا سود نسبتا زیادی به آن تعلق می گیرد.
روش چهارم: تامین مالی از طریق شرکا و فروش سهام
در این روش اقدام به جذب شریک و فروش سهام می کنید. یکی از مزایای فوق العاده ای که این روش دارد، این هست که در صورتی که کسب و کار شما به شکست بیانجامد، شرکا و سهام داران نیز در ضرر شریک بوده و میزان بار اقتصادی شما کمتر می شود. اما بزرگ ترین عیبی که دارد این هست که میزان تصمیم گیری شما با توجه به وجود شرکا و سهام داران کاهش پیدا می کند.
نام مناسب برای شروع کسب و کار اینترنتی
در قسمت های بالا گفتم که باید برای راه اندازی وب سایت تان، هاست و دامنه تهیه کنید. برای انتخاب دامنه خود باید خیلی دقت به خرج دهید. زیرا دامنه هر سایتی، معمولا به برند آن سایت تبدیل می شود. اکثر کسب و کارهای موفق اینترنتی که می شناسیم، در ابتدا تنها یک نام معمولی بوده اند، اما رفته رفته خود را به عنوان یک برند معرفی کردند، مانند: دیجی کالا، بامیلو، تپسی، اسنپ و …
انتخاب نام دامنه مناسب
پس یک دامنه متناسب با حوزه کسب و کارتان انتخاب کنید و با راه اندازی وب سایت تان، آن را به برند تبدیل کنید. همانطور که گفتم، باید زمان زیادی را صرف انتخاب نام دامنه خود بکنید. برخی از افراد و شرکت ها هستند که دامنه های خوب را با نام خودشان ثبت می کنند و زمانی که شما نام دامنه مدنظرتان را جستجو می کنید، می بینید که دامنه از قبل ثبت شده است. این افراد یا شرکت ها معمولا این دامنه ها را با قیمت بسیار بالاتری به فروش می رسانند.
به طور مثال هزینه ثبت دامنه های با پسوند ir ،سالیانه چیزی حدود 100 هزار تومان است. اما فرض کنید شما به دنبال دامنه مورد نظرتان هستید و دامنه ای که می خواهید را شخصی دیگر به نام خود ثبت کرده و با آن هیچ وب سایتی را راه اندازی نکرده است. تنها یک صفحه ای را طراحی می کنند و اطلاعات تماس خود را درون آن قرار می دهند و شما برای اینکه بتوانید آن دامنه را خریداری کنید، باید با آنها تماس بگیرید. اما به احتمال زیاد، تنها زمانی حاضر می شوند دامنه مورد نظر را بفروشند که شما مبلغ زیادی را بابت آن پرداخت کنید، از چند صدهزارتومان تا چند میلیون تومان. اما در هر حال باید خلاقیت به خرج بدهید و دامنه مناسبی را برای وب سایت تان انتخاب کنید.
تحقیق در حوزه کاری که می خواهید تجارت آنلاین را آغاز کنید
یکی از الزامات راه اندازی هر کسب و کار اینترنتی، تحقیق در حوزه ای است که قصد دارید در آن حوزه فعالیت داشته باشید. بازار هر محصول و خدمت، براساس گستردگی و تنوع، مشتریان خاص خود را دارد. خیلی مهم است که قبل از ورود به یک حوزه و راه اندازی کسب و کارتان، ببینید که به طور تقریبی، بازار خوبی دارد یا خیر.
در دنیای کسب و کار اینترنتی، خیلی از فروشگاه های اینترنتی هستند که محصولات مشابهی را عرضه می کنند و یا سایت هایی هستند که در زمینه خدمات آنلاین یکسانی فعالیت می کنند و هر کدام از اینها مشتریان خاص خود را دارند.
تقریبا اکثر ایده ها در اینترنت مورد استفاده قرار گرفته اند و شاید ایده های بسیار کمی باشند که کمتر استفاده شده اند. اما به هر حال می توان با جستجو به ایده ای تقریبا نو رسید، یعنی ایده ای که خیلی مورد توجه نباشد. اما می توان از ایده های مشابه هم استفاده کرد و با تلاش و پشتکار، مشتریان خاصی را جذب کسب و کار خود کرد. البته به این شرط که مطمئن باشید بازار گسترده ای برای این موضوع وجود دارد.
متاسفانه یکی از اصلی ترین دلایلی که برخی از کسب و کارهای اینترنتی را با شکست مواجه می سازد، همین مورد است. یعنی بدون اینکه درباره موضوعی تحقیق کنند و ببینند که آیا بازار مورد نظر پتانسیل حضور آنها را دارد یا خیر، تنها به صرف اینکه برخی فروش خوبی دارند، وارد حوزه مورد نظرشان می شوند و در آخر محکوم به شکست می شوند.
اما تحقیق در حوزه کاری موردنظر چه مزایایی دارد؟
بررسی و تحقیق در مورد بازار، این امکان را به شما می دهد تا بتوانید برنامه مناسبی را برای تولید محصولات و ارائه خدمات داشته باشید و همینطور می توان تبلیغات و بازاریابی را نیز به بهترین شکل ممکن انجام داد. همچنین می توان با توجه به نیاز بازار، سرمایه اولیه را تامین کرد.
تعیین محصولات و خدماتی که قرار است به فروش برسند
هر کسب و کاری بنا بر حوزه فعالیتی که دارد، محصولات مشخصی را به فروش می رساند و خدمات معینی را ارائه می کند. مشخص کردن اینکه قرار است چه نوع محصولات یا خدماتی به فروش برسد بسیار مهم است، زیرا می توان برنامه ریزی مناسبی را برای آن انجام داد. اینکار را می توان رفته رفته و در طول چندماه یا چند سال انجام داد، اما در ابتدا باید یک سری محصولات و خدمات مشخصی داشته باشید. برای اینکار لیستی از محصولات و خدماتی که قرار است ارائه دهید را مشخص کنید.
پیشنهاد و تجربه شخصی من این است که سعی کنید در حوزه ای تخصصی فعالیت داشته باشید، چون راحت تر و سریع تر می توانید مشتری جذب کنید و محصولات تان را به فروش برسانید. البته برخی از فروشگاه های اینترنتی هستند که در زمینه های مختلفی فعالیت می کنند و بازار خوبی نیز دارند. مثلا دیجی کالا را در نظر بگیرید، همانگونه که از نام دیجی کالا مشخص است، این فروشگاه بزرگ اینترنتی در ابتدا در زمینه فروش محصولات دیجیتالی فعالیت می کرده است.
اما رفته رفته تبدیل به فروشگاهی شد که تقریبا هر کالایی را برای فروش دارد؛ از کتاب گرفته تا ابزار آلات موسیقی و … البته طبق گفته خیلی از فعالان حوزه کسب و کار اینترنتی، تنوع زیاد محصولات می تواند باعث کاهش کیفی خدمات رسانی و در نتیجه نارضایتی مشتریان شود.
تولید محتوای مناسب و به روز
یکی از مهم ترین مواردی که باید در نظر گرفت، تولید محتوای مناسب است. وب سایت هایی که در رتبه های بالای گوگل قرار دارند، معمولا محتوای خوبی را تولید و ارائه می کنند. محتوا به شکل های گوناگونی تولید می شود، مانند مقاله، ویدئو، فایل صوتی، PDF، اینفوگرافیک و …
بسیار مهم است که شما هم زمان بتوانید چندین نوع محتوا را به مخاطبان تان ارائه دهید. به این صورت که مثلا هنگامی که مقاله ای را در سایت تان قرار می دهید، می توانید یک فایل ویدیویی هم از نکات مهم مقاله تان تهیه کنید یا در کنار آنها، فایل PDF یا فایل صوتی هم از مقاله تان بسازید و آنها را در مقاله تان قرار دهید.
انجام دادن اینکار به چند دلیل توصیه می شود:
اول اینکه مخاطب به انواع محتوا دسترسی دارد. دوم اینکه هر شخصی به یکی از انواع محتوا علاقه بیشتری دارد، مثلا امکان دارد شخصی تماشای یک فایل ویدیویی را به مطالعه مقاله چند صفحه ای ترجیح دهد یا شخصی علاقه دارد بیشتر فایل های صوتی را حین انجام کار یا هنگام رانندگی گوش دهد. سوم اینکه امکان دارد افراد بیشتری به محتوای شما دسترسی پیدا کنند و در نتیجه کسب و کار شما به سرعت شناخته خواهد شد.
برای ساخت هر کدام از این فایل ها به ابزارهایی نیاز دارید:
فایل ویدیویی: همانگونه که در قسمت های بالا ذکر شد، می توانید از دوربین فیلم برداری یا دوربین موبایل تان برای ضبط ویدیو استفاده کنید. همچنین می توانید با استفاده از نرم افزارهای ضبط صفحه نمایش که در بالا ذکر شد، آموزش هایتان را از طریق کامپیوتر یا لپ تاپ تان ضبط کنید.
فایل صوتی: برای ضبط فایل های صوتی خود، می توانید از برنامه ضبط صدای موبایل تان استفاده کنید و سپس آنها را در کامپیوترتان ویرایش کنید. همچنین می توانید از ویس رکوردر (Voice Recorder) که صدا را با کیفیت بالایی ضبط می کند استفاده کنید. قیمت ویس رکوردرها در بازار متفاوت است.
فایل PDF: برای تهیه فایل های پی دی اف می توانید از برنامه ورد کامپیوتر استفاده کنید. به این صورت که فایل تان را با پسوند pdf ذخیره کنید. البته برای اینکه بتوانید حرفه تر کار کنید، می توانید از نرم افزار Adobe InDesign برای اینکار استفاده کنید.
البته محتوا انواع دیگری نیز دارد، اما اگر شما بتوانید این ۳ نوع محتوا را به خوبی منتشر کنید، مطمئنا می توانید کسب و کاری خوب داشته باشید.
برنامه ریزی برای توسعه کسب و کار در آینده
به طور معمول، بیشتر کسب و کارها رفته رفته توسعه می یابند و بخش های جدیدی به آنها اضافه می شود. آنها به دنبال بازار جدید و البته مشتریان جدید هستند. آیا شما هم به دنبال توسعه کسب و کارتان هستید؟
توسعه کسب و کارها در ابعاد مختلفی صورت می گیرد؛ از تولید محصولات جدید گرفته تا افزایش پرسنل و … مطمئنا هر مدیری دوست دارد کسب و کارش را توسعه دهد تا بتواند طیف بیشتری از مشتریان را به سمت کسب و کار خود بکشاند. برای اینکه بتوانید این مورد را با موفقیت انجام دهید، باید استراتژی های خاصی داشته باشید.
همانگونه که در بالا گفتم توسعه کسب و کار می تواند به چند روش انجام شود، البته به جز روش هایی که در ذیل به آنها اشاره شده، روش های دیگری نیز برای اینکار وجود دارد، اما مهم ترین روش هایی که برای توسعه کسب و کار از آنها استفاده می شود را آورده ام:
بهترین روش های توسعه کسب و کار اینترنتی
افتتاح شعب دیگر:
خیلی از کسب و کار هستند که رفته رفته شعبه های جدیدی را باز می کنند، مثل فروشگاه های مک دونالد. البته چون بحث اصلی ما کسب و کارهای اینترنتی است، بیشتر درباره کسب و کارهای اینترنتی صحبت می کنم. دفتر مرکزی اکثر کسب و کارهای بزرگ شهر تهران است.
اما برای اینکه بتوان به نتیجه بهتری دست یافت، باید این امکان را در اختیار شهرهای دیگر نیز قرار داد. به طور مثال اسنپ علاوه بر تهران، در اکثر شهرهای دیگر نیز فعالیت می کند، یعنی با اینکه مکان اصلی فعالیت آنها تهران است، به تدریج در دیگر شهرها نیز فعالیت خود را شروع کرد.
فروش محصولات بیشتر:
یکی از راهکارهایی که اکثر کسب و کارهای اینترنتی استفاده می کنند، فروش محصولات بیشتر و متنوع تر است. به اکثر فروشگاه های بزرگ یا حتی کوچک اینترنتی که نگاه کنید، می بینید که رفته رفته محصولات جدیدی را برای فروش قرار می دهند و از این طریق، مشتریان بیشتری را جذب می کنند. اگر وب سایت شما خیلی بزرگ نیست، مثلا خودتان آموزش هایی را تولید می کنید و به فروش می رسانید، باید برای ارائه محصولات جدید، برنامه ریزی کنید.
فروش به مشتریان بیشتر:
در این مورد به جای اینکه محصولات بیشتری را برای فروش قرار دهید، سعی کنید با استفاده از روش هایی، همین محصولات را به مشتریان بیشتری بفروشید، یعنی اینکه تمرکزتان را بیشتر بر روی بازاریابی برای محصولات فعلی تان بگذارید. برای اینکه می توانید از مشتریان فعلی تان کمک بگیرید، یعنی از آنها بخواهید در صورت راضی بودن از کیفیت محصولات تان ، آنها را به دیگران نیز معرفی کنند.
افزایش پرسنل و جذب کارمندان جدید:
اگر قصد داشته باشید که بخش های جدیدی را به کسب و کارتان بیفزایید، احتمالا به افراد جدیدی برای اینکار نیاز دارید. بیشتر کسب و کارها در ابتدا با یک یا چند نفر شروع به کار می کنند، یعنی زیاد خود را درگیر هزینه های اضافی از قبیل جذب پرسنل نمی کنند. بسیاری از غول های دنیای فناوری مانند گوگل، مایکروسافت و … در ابتدا با ۱ یا ۲ نفر کار خود را شروع کردند، آن هم در یک اتاق کوچک!
پس به جای اینکه در ابتدای کار، بخواهید خود را درگیر این موارد کنید، تمرکزتان را روی موارد دیگر بگذارید و رفته رفته کسب و کارتان را توسعه دهید.
بهینه سازی یا سئو سایت
موفقیت کسب و کارهای اینترنتی به موارد زیادی بستگی دارد، مثل فروش محصولات با کیفیت، استفاده از انواع روش های بازاریابی، طراحی مناسب سایت و … اما یکی از مواردی که تاثیر بسیار زیادی بر دیده شدن سایت دارد، مبحث سئوی سایت است.
اما سئو یا بهینه سازی سایت چیست؟
سئو چیست؟ به طور مختصر سئو یا بهینه سازی یعنی: به کارگیری راهکارهایی برای بهتر دیده شدن سایت در موتورهای جستجو. به طور کلی مبحث سئو به دو بخش تقسیم می شود: سئوی داخلی سایت و سئوی خارجی سایت. این دو بخش هر کدام زیر شاخه هایی دارند که تاثیر مستقیمی روی وب سایت ها می گذارند.
اما چرا مبحث سئو تا این حد اهمیت دارد؟
فرض کنید دو فروشگاه اینترنتی، هر کدام محصولاتی مشابهی می فروشند. روش های بازاریابی هر کدام نیز تقریبا یکی است. اما یکی رتبه بهتری نزد موتورهای جستجو دارد. دلیلش چیست؟
مهم ترین دلیلی که می توان عنوان کرد، کارکردن بر روی سئوی سایت است. بیشتر مردم زمانی که می خواهند محصولی را به صورت اینترنتی خریداری کنند، نام محصول را در موتورهای جستجو مخصوصا گوگل جستجو می کنند تا بتوانند محصول مورد نظر را با قیمت مناسب پیدا کنند. آمار می گوید که ۹۰ درصد کاربران تنها صفحه اول گوگل را می بینند، یعنی به طور معمول پاسخ خواسته هایشان را در صفحه اول (۱۰ نتیجه نخست) می یابند و به همین دلیل نیازی نمی بینند تا صفحات دیگر را بررسی کنند.
پس نتیجه می گیریم که قرار گرفتن در صفحه اول، مخصوصا ۵ نتیجه ابتدایی تا چه حد اهمیت دارد. اگر وب سایت شما به خوبی سئو شده باشد، احتمال اینکه در رتبه های بالای گوگل قرار بگیرید، زیاد است. البته همانطور که در بالا گفتم در کنار سئو باید بر روی بازاریابی و دیگر موارد نیز کار کنید، اما هر کدام اهمیت خاص خود را دارند.
پس برای اینکه کسب و کار اینترنتی شما بتواند به کسب و کاری پولساز تبدیل شود، یکی از ملزومات آن سئوی مناسب سایت شماست. برای اینکه با مباحث سئوی سایت و بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو آشنا شوید می توانید از مقالات آموزش سئو آکادمی وبکیما استفاده کنید، اما اگر می خواهید با خواندن تنها یک مقاله با تمامی فاکتورهای سئو آشنا شوید مقاله ۲۰۰ فاکتور سئو را حتما مطالعه کنید. همچنین اگر سایت تان را با وردپرس راه اندازی کرده اید می توانید از مقاله سئو وردپرس استفاده کنید.
توجه ویژه به بحث مشتری مداری
در موفقیت هر کسب و کاری، عوامل مختلفی دخیل هستند. در این بین مشتریان نقش ویژه ای را ایفا می کنند. مشتریان یک کسب و کار تمام دارایی آن کسب و کار محسوب می شوند. توجه به مشتریان و نیاز آنها، یکی از ضروریات هر نوع کسب و کاری است.
اما ببینیم مشتری مداری چیست؟
تعریف مشتری مداری به زبان ساده: ارائه خدماتی فراتر از نیاز مشتری، به گونه ای که مشتری علاوه بر راضی بودن از خدمات و محصولات و همچنین رفتار فروشندگان، سازمان و محصولات ما را به دیگران نیز معرفی نماید.
برای موفق بودن در این زمینه، باید کارهایی را برای مشتریان تان انجام دهید تا رضایت آنها را کسب کنید، در نتیجه آنها به مشتری دائم شما تبدیل می شوند و همینطور کسب و کار شما را به دیگران نیز معرفی می کنند.
سم والتون ( sam walton) دیدگاه جالبی در مورد مشتری دارد، او می گوید:
راه های مختلفی وجود دارد که می توانید در بحث مشتری مداری موفق عمل کنید. یعنی مشتریان تان را نسبت به کسب و کارتان وفادار کنید. در اینجا با ۳ اصل مهم در مشتری مداری آشنا می شوید:
۳ اصل مهم مشتری مداری در کسب و کار اینترنتی
اصل ۱: شنونده خوبی باشید
در حین صحبت با مشتری، به صحبت های او با دقت گوش کنید و جواب هایی مناسب را به پرسش های او بدهید. سعی کنید در پاسخ به سوالاتی که می پرسد، توضیحات کافی را بدهید تا به تمام جواب های خود برسد. زمانی که به پرسش های او به دقت پاسخ می دهید، مشتری این ذهنیت را در مورد شما پیدا می کند که برای شما فراتر از یک مشتری است و شما احترام زیادی برای او قائل هستید.
تمام تلاش تان را بکنید تا به مشتری نشان دهید، محصولات یا خدماتی که ارائه می کنید، بهترین انتخاب برای او است و مطمئنا می تواند نیازهایش را رفع کند. این مورد را با پاسخ های درست می توانید انجام دهید.
اصل ۲: به حرف هایتان متعهد باشید
اگر به مشتری در مورد محصولات یا خدمات تان قولی را می دهید، سرقول خود بمانید. پایبندی به قول هایی که می دهید، می تواند به شما در زمینه مشتری مداری بسیار کمک کند. مثلا می توانید به مشتری این وعده را بدهید که در صورتی که فلان محصول دیگر نیز به عنوان اشانتیون به او هدیه خواهید داد یا تخفیفی که برای یک محصول، برای او در نظر گرفته اید را هنگام خرید برای او اعمال کنید.
وعده هایی که هنگام صحبت با مشتری به او می دهید، همیشه در ذهنش باقی می ماند، شاید شما فراموش کنید، اما مشتری هیچ گاه از یاد نخواهد برد!
اصل ۳: صادق باشید و شفاف سازی کنید
با مشتریان تان صادق باشید، یعنی در مورد کیفیت محصولات و مسائل دیگر به آنها دروغ نگویید. مشتریان خیلی راحت می توانند قیمت محصولات را بسنجند، به همین دلیل است که نباید به آنها دروغ گفت. تا می توانید با مشتریان تان صادق باشید. همچنین در مورد خود، شرکت و محصولات تان شفاف باشید. یعنی برای آنها شفاف سازی کنید. اگر مشکلی در روند فروش وجود دارد یا محصولات تان دارای مشکل هستند، با آنها رو راست باشید. هر قدر اینکار را بیشتر و بهتر انجام دهید، می توانید اعتماد آنها را بیشتر جلب کنید.
جف بزوس موسس آمازون و ثروتمندترین فرد دنیا می گوید:
بازاریابی، تبلیغات و فعالیت مستمر در شبکه های اجتماعی
همانطور که در بالا نیز گفتم، عوامل گوناگونی موفقیت یک کسب و کار اینترنتی را رقم می زنند. یکی از این موارد بازاریابی است. اگر بهترین محصولات و با بالاترین کیفیت داشته باشید، اما ندانید چطور آنها را به دیگران معرفی کنید، هیچ زمان نمی توانید فروش خوبی داشته باشید. امکان دارد محصولات خوبی داشته باشید که خیلی از مردم به آنها نیاز مبرم دارند، اما نمی دانند که شما محصول مورد نظر آنها را برای فروش دارید. در این زمان باید چه کاری انجام دهید؟
در اینجا باید برای محصولات خود بازاریابی کنید. روش های زیادی برای بازاریابی وجود دارد که هر کدام بازدهی خاص خود را دارند. مانند، بازاریابی ایمیلی یا ایمیل مارکتینگ، بازاریابی موبایلی، بازاریابی پیامکی، بازاریابی دهان به دهان، بازاریابی شبکه های اجتماعی و انواع دیگری از بازاریابی که کارکردهای خود را دارند.
از روش های ذکر شده، بازاریابی ایمیلی نسبت به دیگر روش ها، پایداری بیشتری دارد. این نوع از بازاریابی از گذشته تا به الان، کارایی فوق العاده ای خود را حفظ کرده است.
به طور کلی تا جایی که می توانید باید اطلاعات تماس کاربران خود را بدست بیاورید. مانند، ایمیل ( که برای ایمیل مارکتینگ استفاده می شود)، شماره موبایل و … برای اینکار باید یک صفحه فرود یا لندینگ پیج بسازید.
اما صفحه فرود چیست؟
لندینگ پیج یا صفحه فرود، اولین صفحه ای است که بازدیدکنندگان وارد آن وارد می شوند و اطلاعات خود را ( مانند نام، ایمیل و …) در ازای دریافت فایل یا موارد دیگر، در اختیار صاحب وب سایت قرار می دهند.
همچنین تبلیغات هدفمند می تواند خیلی زیاد به رشد کسب و کار شما کمک کند. شما می توانید از انواع تبلیغات برای کسب و کار اینترنتی تان استفاده کنید؛ مانند تبلیغات بنری، تبلیغات ویدئویی، تبلیغات کلیکی، تبلیغات به صورت پاپ آپ و انواع دیگر تبلیغات. اگر تبلیغ شما هدفمند نباشد، تنها پول تان را دور ریخته اید!
بهترین روش بازاریابی در کسب و کار اینترنتی
اما جدای از موارد که در این قسمت گفته شد، یکی از بهترین روش های بازاریابی، فعالیت مستمر در شبکه های اجتماعی است. این روش یکی از ارزان ترین و پربازده ترین روش های بازاریابی اینترنتی است. استفاده از شبکه های اجتماعی تا حد چشمگیری افزایش یافته است. هر کدام از این رسانه های اجتماعی، هواداران مخصوص خود را دارد. در کنار این ها، شبکه های اجتماعی پیام رسان مانند تلگرام، واتس اپ و … نیز می توانند به بازاریابی شما کمک کنند. اما یکی از بهترین شبکه های اجتماعی حال حاضر که بازدهی فوق العاده ای نیز دارد، اینستاگرام است. این رسانه اجتماعی با تعداد کاربران بالا و فعال، می تواند گزینه بسیار مناسبی برای بازاریابی باشد. امکانات زیادی که به آن اضافه شده، کارمان را برای بازاریابی راحت تر از قبل کرده است.
سعی کنید در چند شبکه اجتماعی فعالیت داشته باشید تا کاربرانی که از دیگر شبکه های اجتماعی استفاده می کنند، بتوانند به شما دسترسی داشته باشند.
البته در کنار اینها، سرویس های اشتراک ویدیو را از یاد نبرید! سایت های ایرانی اشتراک ویدیو مانند آپارات، نماشا سرویس محبوب خارجی یوتیوب (YouTube)، می توانند کمک زیادی به دیده شدن کسب و کار و محصولات شما بکنند. حتما ویدیوهای جذابی را تولید و در این سایت ها به اشتراک بگذارید.
یادگیری مهارت های مدیریتی، کلامی، مدیریت زمان و رهبری
برای موفقیت یک کسب و کار اینترنتی، لازم است که تمام افراد فعال در آن، از لحاظ فردی، خود را بهبود دهند. شما چه مدیر یا مالک یک کسب و کار باشید و چه به عنوان کارمند در یک کسب و کار مشغول به کار باشید، باید از لحاظ شخصی خود را بهبود دهید. زمانی که خود را از لحاظ فردی بهبود دهید، علاوه بر اینکه در زمینه شغلی پیشرفت می کنید، زندگی شخصی تان نیز، بهتر خواهد شد. برای اینکه از لحاظ فردی خود را بهبود دهید، باید چند مهارت را در خود ارتقا دهید، مانند مهارت های مدیریتی، مدیریت زمان و …
مهارت مدیریتی هم اکتسابی است. یعنی خیلی از افراد بدون اینکه نیازی داشته باشند تا این مهارت را یاد بگیرند، ذاتا مدیر خوبی هستند. اما خوشبختانه این مهارت اکتسابی نیز هست، یعنی می توان آن را یاد گرفت. کتاب های مختلفی در زمینه مدیریت نوشته شده که منابع خوبی برای یادگیری هستند، علاوه بر کتاب، می توان در همایش ها، سمینارها، دوره های آموزشی، کارگاه ها و … نیز شرکت کرد تا بتوان در این زمینه رشد کرد.
اما رهبر بودن بسیار مهم تر از مدیر بودن است، یعنی اینکه شما باید برای کسب و کارتان رهبر خوبی باشید، نه الزاما یک مدیر خوب! برای اینکه بهتر و بیشتر تفاوت ها یک رهبر و مدیر را درک کنید، در اینجا ۳ تفاوت عمده این دو را می آورم.
۳ تفاوت عمده بین یک رهبر و مدیر
- تفاوت اول: در مدیریت اهداف الزما هدف های سازمانی هستند، در حالی که در رهبری ممکن است اهداف فراسازمانی نیز مد نظر باشند.
- تفاوت دوم: یک رهبر به مراتب بیشتر از یک مدیر بر روی کارکنان و دیگران نفوذ دارد و قدرت کلامی بهتری نیز دارد.
- تفاوت سوم: مدیر گروه را مدیریت می کند، رهبر تیم ایجاد می کند. مدیر کارکنانش را مدیریت می کند، ولی یک رهبر خودش را به عنوان کارگردان می بیند. از نظر او هر فرد، فقط عضوی از یک گروه نیست، بلکه مثل جزئی از یک چرخ دنده برای حرکت و ادامه راه کل مجموعه لازم و ضروری است. این یک تغییر نگرش اساسی است که باعث می شود کارکنان بهترین عملکرد را داشته باشند.
حالا که تفاوت ها را دیدید، ترجیح می دهید مدیر خوبی باشید یا رهبر خوبی؟!
مهارت مدیریت زمان در کسب و کار اینترنتی
اما مهارت بعدی که از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است، موضوع مدیریت زمان است. اگر نتوانید بر زمان خود تسلط کافی داشته باشید، نمی توانید بر دیگر مسائل زندگی شخصی و شغلی خود نیز مسلط باشید. اکثر افراد موفق در هر حوزه ای، نگاه ویژه ای به مدیریت زمان خود دارند. برای اینکه کسب و کارتان موفق باشد، باید بتوانید زمان خود را مدیریت کنید تا بتوانید به کارهای اساسی و اولویت دارتان برسید.
یکی از بهترین تکنیک های مدیریت زمان، تهیه لیستی از کارها و انتخاب کارهای اولویت دار است. برای اینکه در این زمینه موفق باشید، می توانید مطالب متعددی که در این زمینه وجود دارد را ببینید و مطالعه کنید.
علاوه بر موارد بالا، باید فن بیان خوبی نیز داشته باشید. اگر می خواهید سمینار یا کارگاهی را برگزار کنید، باید از فن بیان خوبی برخوردار باشید. همچنین اگر شما آموزش هایتان را از طریق دوربین ضبط می کنید، باید بتوانید به خوبی صحبت کنید تا تمرکز بیننده به هم نخورد، چون در غیر این صورت، به جای اینکه بیننده حواسش به موضوع اصلی باشد، بیشتر دنبال ایراد گرفتن از طرز صحبت کردن شماست. جدای از اینها باید سعی کنید بیشتر مهارت ها را در خود به وجود بیاورید.
حرفه ای گری در کار و داشتن رابطه ای خوب با همکاران
اگر مجموعه ای در کسب و کار شما مشغول به فعالیت هستند، باید ارتباط خوبی با آنها برقرار کنید. شما به عنوان مدیر یک کسب و کار اینترنتی ، باید بتوانید کارمندان تان را تشویق و ترغیب به فعالیت بهتر کنید. هر چه ارتباط بین شما و کارمندان تان صمیمی تر باشد، مطمئنا نتایج بهتری خواهید گرفت. اکثر استارتاپ ها یا همان کسب و کارهای نوپا، توسط گروهی چند نفره راه اندازی و اداره می شوند. اگر کسب و کار اینترنتی شما نیز از همین نوع است، نحوه ارتباط شما با دیگران اهمیت فوق العاده ای پیدا می کند.
همینطور باید در کارتان حرفه ای باشید، اما برای حرفه ای گری دو فاکتور بسیار مهم را باید در نظر گرفت:
- فاکتور اول: مسئولیت پذیر بودن: خیلی مهم است که شما مسئولیت کارهایتان را به عهده بگیرید، یعنی پیش از آنکه در مورد موضوعی خاص، به همکاران یا کارمندان تان خرده بگیرید، ببینید آیا مشکل از خود شما بوده است یا خیر. اگر مشکل از طرف شما بوده، خیلی راحت مسئولیت آنها را بپذیرید و اعلام کنید که مشکل از طرف شما بوده است.
- فاکتور دوم: متعهد بودن: اگر قول انجام چیزی را به کسی می دهید، به آن پایبند باشید، حتی اگر نمی توانید تا مهلت مشخص شده آن را فراهم کنید، این قضیه را به آنها اطلاع دهید. امکان دارد شما به افرادی که محصولات تان را خریده اند، قول هدیه ای داده اید. سعی کنید این هدیه را در موعد مقرر به آنها بدهید.
جمع بندی
در انتها امیدوارم که با مطالعه این مقاله با نکات مهم برای راه اندازی کسب و کار اینترنتی آشنا شده باشید. اگر شما هم نکته ای را برای راه اندازی کسب و کار اینترنتی می دانید خوشحال خواهیم شد تا با ما و دیگر کاربران آکادمی وبکیما به اشتراک بگذارید.
بنده در گوگل عبارت ” نکات کلیدی در موفقیت کسب و کارهای اینترنتی کدامند ” را جستجو کردم و به مقاله ارزشمند شما رسیدم…
نکات کلیدی در موفقیت کسب و کارهای اینترنتی که در این مقاله به آن اشاره کردید واقعا بسیار مهم و کاربردی بودند، بنده این مقاله شما را تاکنون بیشتر از ۵ بار از ابتدا تا انتها مطالعه کردم و هر بار که مطالعه می کنم زوایایی جدیدی از آن برایم روشن میشود! با تشکر از مهندس عبدی عزیز برای انتشار این محتوای ارزشمند…
سلام بسیار ممنون از مطالبتون، مختصر و بسیار مفید بود . ای کاش موانع و مشکلات و اشتباهات رو هم ذکر میکردید که حواسمون به موانع و مشکلات باشه و آشنایی با مشکلات هم خیلی میتونه در شروع راه کمک کنه ممنون
با سلام و تشکر از حضور شما، بله حتما به زودی مقاله ای در این رابطه هم منتشر خواهیم کرد.