راهنمای مطالعه:
می خواهم یک کسب و کار اینترنتی راه بیاندازم، از کجا شروع کنم؟
راه اندازی کسب و کار اینترنتی: می خواهم یک کسب و کار اینترنتی راه بیاندازم، از کجا شروع کنم؟ با یک مثال شروع کنیم: اگر تا حالا نرفته باشیم کوه و به خاطر تعریف هایی که شنیدیم، هوس کوهنوردی به سرمان بزند، آن وقت اولین کار عاقلانه این است که راجع به کوهنوردی پرس و جو کنیم و بعد شرایط آن را با شرایط و توان خود بسنجیم. ببینیم از پس آن بر می آییم؟ اصلا ارزش رفتن دارد؟ با علاقه و عقاید ما جور است؟ و … بعد از تصمیم قطعی برای کوهنوردی، نوبت انتخاب کوه است. از میان این همه کوه قرار است از کدام یکی بالا برویم؟ معمولا هر کوه دارای چندین قله است. پس فاز بعدی انتخاب قله است. به کدام قله و از کدام میسر؟ با کدام امکانات؟ این ها سوالاتی که باید پاسخ داده شود. خب همه چیز محیا است. حالا باید دست به عمل بزنیم. تجهیزات را آماده می کنیم و راه می افتیم. قطعا راه هموار نیست و در عمل باید ابتکار به خرج دهیم. این همان فاز آخر است. راه اندازی کسب و کار اینترنتی نیز شبیه کوهنوردی است. در ادامه ۵ فاز راه اندازی کسب و کار اینترنتی را مرور می کنیم.۱ . فاز تصمیم گیری در راه اندازی کسب و کار اینترنتی ( بیا بریم کوه !)
- مرحله یک: آشنایی با مفاهیم و تعاریف کسب و کارهای اینترنتی.
- مرحله دو: آشنایی با مفاهیم و تعاریف کارآفرینی اینترنتی.
- مرحله سه: ارزیابی خود به عنوان کارآفرین.
- مرحله چهار: انتخاب حوزه کسب و کار.
۲ . فاز شناسایی فرصت های راه اندازی کسب و کار اینترنتی ( کدام کوه ؟)
- مرحله یک : ایده یابی .
- مرحله دو: انتخاب بازار .
۳ . فاز تدوین طرح ( نقشه راه )
- مرحله یک: انتخاب مدل در آمدی.
- مرحله دو: تعیین محصول.
- مرحله سوم: تعیین ساختار سایت.
- مرحله چهار: تدوین طرح کسب و کار.
۴ . فاز اجرای کسب و کار اینترنتی ( کوهنوردی )
- مرحله یک: تامین منابع و تجهیزات.
- مرحله دو: تولید محتوا.
- مرحله سه: ترویج سایت.
۵. فاز توسعه و نگهداری از کسب و کار اینترنتی مان( کوهنورد حرفه ای شدن )
فاز یک راه اندازی کسب و کار اینترنتی : تصمیم گیری
آیا توانایی لازم برای راه اندازی کسب و کار اینترنتی را داریم؟
اصلا چه توانایی هایی باید برای راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی داشته باشیم؟ شناخت از ویژگی های کارآفرین و همچنین ارزیابی آنها در خود باعث می گردد تا شناخت بهتری نسبت به توامندی هایمان پیدا کنیم تا نقاط ضعف را بر طرف و نقاط قوت را تقویت نماییم. قطعا با این کار احتمال موفقیت کسب و کار اینترنتی ما بیشتر خواهد شد. آزمون های متعددی در این زمینه وجود دارد. به عنوان مثال می توان از مجموعه کتاب های KAB یا کتاب ” مبانی کارآفرینی “، دکتر احمدپور کمک گرفت. چنانچه مصمم به شروع کارآفرینی اینترنتی هستیم، لازم است تا حوزه ای که می خواهیم در آن کسب و کار کنیم را مشخص نماییم. وقتی همه این ۴ مرحله یعنی آشنایی با مفاهیم و تعاریف کسب و کارهای اینترنتی، آشنایی با مفاهیم و تعاریف کارآفرینی اینترنتی، ارزیابی خود به عنوان کارآفرین و انتخاب حوزه کسب و کار را طی کنیم آن وقت است که با شناخت و آگاهی می توان تصمیمی درست گرفت.فاز دو راه اندازی کسب و کار اینترنتی : شناسایی فرصت ( ایده یابی )
فرصت های راه اندازی کسب و کار اینترنتی
واژه فرصت به معنای وقت مناسب برای انجام دادن کاری و معادل انگلیسی آن واژه OPPOrtunity است. دکتر شین صاحب نظر معروف، فرصت در کارآفرینی را این گونه تعریف کرده است: “نیازی که بتوانیم آن را به یک ارزش اقتصادی تبدیل کنیم.” یعنی فرصت ها از درک یک نیاز خواسته در جامعه وتوان پاسخگویی به آن شکل می گیرد. پس هر چقدر که قدرت درک و تشخیص نیازهای جامعه و توان پاسخگویی به آن ها در ما بیشتر بشود فرصت های بیشتری را میتوانیم بیابیم.و این دقیقا همان کاری است که کارآفرینان موفق انجام می دهند. ( کارآفرینی شانسی و اتفاقی نیست! ) بنابراین اگر بخواهیم یک کارآفرین اینترنتی موفق و صاحب کسب و کاری سودآور باشیم، لازم است تا حوزه خود را مرتبا رصد و تحلیل کنیم تا بیشتر و بهتر با نیازها و مشکلات مردم آشنا باشیم. از سوی دیگر با مطالعه و آموزش، ایجادو بهبود روابط، افزایش تجهیزات، تمرین مهارت های مدیریتی و امثال آن، توانایی های خود را در حل مشکلات و پاسخ به نیازها بالا ببریم. ( کارآفرینی اینترنتی نیاز به زمان و هزینه دارد! )ایده های راه اندازی کسب و کار اینترنتی
مدل های کشف فرصت برای راه اندازی کسب و کار اینترنتی
فرصت یا ایده راه اندازی کسب و کار اینترنتی <== نیاز + ایده
_مدل دو: از بازار و نیاز شروع می کنیم. در آنجا متوجه کاستی می شویم. بعد به دنبال راه حل و پاسخ آن می گردیم. یعنی سئوال را داریم اگر پاسخ را هم بتوان بیابیم آن وقت یک فرصت بالقوه را کشف کردیم. معمولا بازاریاب ها و کارآفرینان اینترنتی از این مدل استفاده می کنند.ایده
واژه ایده در فرهنگ لغت (معین) به معنای فکر، اندیشه و تصور آمده است. در فرهنگ انگلیسی (لانگمن) نیز این واژه را به یک تصویر ذهنی معنا کردند. به طور کلی می توان یک طرح که به وسیله تلاش ذهنی شکل می گیرد را تعریفی برای ایده دانست. دقت کنید که بین ایده و کسب و کار فرق هست.نیاز
تعریف نیاز را گفتیم احساسی است که از کمبودن چیزی به وجود می آید. وقتی درباره نیاز مشتری صحبت می کنیم، یعنی می خواهیم پاسخ این سئوال را پیدا کنیم: مشکل یا مسئله مشتری چیست؟ در پایان مرحله اول فاز دو، مهم این است که کارآفرین اینترنتی توانسته باشد ایده کسب و کار خود را شناسایی، ارزیابی و انتخاب کند. بدین منظور یک کاغذ و قلم بردارید و شروع کنید به نوشتن. اگر ایده یا محصولی دارید، ببینید چه مشکلی را می توانید با آن برطرف کنید! (مدل یک) اگر هم ایده ای ندارید، سعی کنید حداقل سه تا از مشکلاتی که در حوزه کسب و کار شما وجود دارد را بنویسید و سپس ببینید که چطور می توانید آن ها را رفع کنید. (مدل دو) خیلی نگران نتیجه نباشید. این تمرین روی کاغذ است نه هزینه ای دارد و نه ضرری. به آسانی می شود آن را اصلاح کرد. مهم این است که حرکت کنید!فاز دو راه اندازی کسب و کار اینترنتی : شناسایی فرصت (انتخاب بازار)
عواملی که باید بررسی کرد عبارتند از :
- انتخاب بازار هدف
- میزان تقاضا
- تعداد و قدرت رقبا
- امکانات و توانایی خود برای ارائه محصول با کیفیت و قابل رقابت
- نحوه تعامل و دسترسی به بازار
بازار چیست؟
آقای فیلپ کاتلر ( philip Kotler ) که پدر بازاریابی مدرن لقب دارد، بازار را اینگونه تعریف کرده است: “بازار مشتمل بر تمام مشتریان بالقوه ای است که دارای نیاز خواسته مشترک باشند و برای تامین نیاز و خواسته خود،به انجام مبادله متمایلند و توانایی انجام این کار را نیز دارند. ”بازار اینترنتی چیست؟
وقتی که شما مطالعه بازاریابی اینترنتی را شروع می کنید، با تعاریف متعدد مواجعه می شوید. بهترین تعریف ساده ایی که می شود از بازار اینترنتی ارائه کرد عبارت است: “اجتماعی از افراد که علائق خود را در یک موضوع یا فعالیت، با دیگران در اینترنت به اشتراک می گذارند.” همانطور که می بینید تعریف آقای کاتلر از بازار در اینترنت نیز صادق است. نکته در این است که به جای حجره و فروشگاه در اینجا سایت وجود دارد. و جای معبر و خیابان ها را لینک و موتورهای جستجو گرفته اند. در این جا این عوامل هستند که مشتری را به مغازه شما می رسانند. و از همه مهم تر این که افراد عمدتا برای کسب اطلاعات و ارتباطات است که به این بازار می آیند نه خرید! حالا نوبت شما است! بازار خود را مشخص کنید.اشتباه نکنید نباید به همه بازارها وارد شوید!
توجه داشته باشید، ما امکان این را نداریم که همزمان به همه بازارها وارد شویم. توان مالی، زمانی و تجهیزات ما محدود است. از این رو در ابتدا فقط می توانیم بر روی برخی افراد برای ارائه راه حل خود تمرکز کنیم. به این گروه از مشتریان می گویند بازار هدف. در واقع کل بازار را با شاخص هایی به بازارهای کوچک تقسیم می کنیم. مثلا سطح قیمت می تواند یک شاخص باشد. یا سن یا شغل یا منطقه جغرافیا یا هر چیز دیگری که باعث خاص شدن یک مشتری از مشتریان دیگر می شود می تواند به عنوان شاخص باشد. در این مرحله مهم پیدا کردن شاخص های درست است تا بر اساس آن بتوانید بازار هدف خود را تعیین کنید. شما می توانید از چندین شاخص هم زمان استفاده کنید. به این فکر کنید که چگونه می توانید بین مشتریان فرق بگذارید؟ و این فرق باعث چه تغییری در رفتار آن ها برای خرید می شود؟ ایده کسب و کار شما برای کدام یک از این گروه ها مناسب تر است؟ چگونه با این گروه از مشتریان می توانید ارتباط برقرار کنید؟ چگونه می توانید به آنها محصول خود را ارائه دهید؟ چقدر تقاضا برای محصولتان پیش بینی می کنید؟ هر چه به ذهنتان می آید بنویسید. مهم این است که برای هر سئوال حداقل یک پاسخ بنویسید. بعدا آن ها را اصلاح خواهید کرد. اگر هیچ پاسخی ندارید، نیاز است تا تحقیق کنید. لطفا حالا شروع کنید!فاز دو راه اندازی کسب و کار اینترنتی : شناسایی فرصت (جمع بندی)
- نیاز مردم
- راه حل ما
- توانمندی ما
- سودآور بودن بازار و ترکیب نیاز و راه حل، ایده کسب و کار اینترنتی یا فرصت بالقوه را شکل می دهد.
گفتیم که انتخاب بازاری درست است که شرایط ذیل را دارد:
- گروهی از مردم که رفتاری مشابه در خرید دارند.
- راه حل ما حداکثر انطباق با نیاز این گروه را دارد.
- این گروه تقاضای کافی برای خرید راه حل ما را ایجاد کنند.
- تقاضای رو به رشد باشد.
- ما به این گروه دسترسی داریم.
حال نوبت شماست!
بسیار خوب، حالا نوبت شما است. کاغذ و قلم را بردارید. ایده کسب و کار خود را شرح دهید. در آن مشخص کنید که چه نیازی را از چه کسی و به چه شکلی رفع می کنید. اندازه تقاضا و میزان درآمد خود را تخمین بزنید. نقاط قوت و ضعف خود را برای پاسخ به نیاز بنویسید. قطعا این ها حدسیات فعلی شما هستند. حدسیاتی که با توجه به تجربه، دانش، تخصص و تحقیقاتی کنونی به دست آمده است. نگران نباشید! همه این ها روی کاغذ است. بعدا آن ها را اصلاح می کنید. الان موقع مشق کردن است. تمرین کنید. دانسته های تان را بنویسید. جادوی نوشتن شما را ارادتمندتر می کند. شناخت می دهد. هیجان ایجاد می کند. سئوال مطرح می کند. و همه این ها یعنی یک گام به جلو. پس شروع کنید!فاز سوم : مرحله اول راه اندازی کسب و کار اینترنتی ( مدل درآمدی )
در این بخش با مرحله اول یعنی مدل درآمدی آشنا می شویم.
- می خواهید کارآفرین اینترنتی باشید؟ (فاز ۱ )
- کسب و کار اینترنتی شما در کدام حوزه فعالیت می کند؟ ( فاز ۱ )
- چه مشکلی را می خواهید حل کنید؟ ( فاز ۲ )
- چه کسانی این مشکل را دارند؟ ( فاز ۲ )
- اندازه بازار هدف چه قدر است؟ ( فاز ۲ )
- رقبای اصلی خود را نام ببرید؟ ( فاز ۲ )
مدل درآمدی چیست؟
تعریفی فرهنگ لغت کسب و کار از مدل درآمدی به این شرح است: “توصیفی از نحوه کسب درآمد، سود و بازگشت سرمایه است. مدل درآمدی سود بلند مدت یک کسب و کار را نشان می دهد.” به عبارت ساده مدل درآمدی می گوید که ما چه ارزشی را به مشتری ارائه می کنیم و چطور پول در می آوریم. یک لحظه به خریدهای که انجام می دهید فکر کنید. چرا خرید می کنید؟ قطعا به خاطر منافعی که محصولات برای شما دارند. ارزشی که به پیشنهاد شده است به قیمت آن می ارزد. پس شما سود می کنید. برای همین هم آن ها را می خرید. حالا باید همین کار را برای مشتریان خود انجام دهیم. یک قلم و کاغذ بردارید و به ۴ سئوال ذیل پاسخ دهید:۱) چه ارزشی به مشتریان خود پیشنهاد می کنیم؟
ارزشی از دو طریق حاصل می شود:- کاهش مشکلات مشتری
- افزایش منافع مشتری
۲) تفاوت و برتری ما در حل مشکل نسبت به سایر روش های موجود چیست؟
قطعا راه حل هایی وجود دارد که مشتری در حال حاضر برای رفع مشکل خود از آنها بهره می گیرد. بنابراین باید راه حل ما مزیتی نسبت به رقبا داشته باشد تا مشتری قانع شود خرید از ما به نفع او است. مثلا اگر روش های موجود کاهش وزن باعث ایجاد عوارضی برای فرد می گردد پیشنهاد منحصر به فرد ما کاهش وزن بدون عوارض است.۳) راه حل ما به چه شکل هایی قابل عرضه است؟
ارزش و راه حل را نمی توان به دست مشتری رساند مگر در قالب محصول! در پاسخ این سئوال (کالا و خدمات) که می توانیم ارائه کنیم می اندیشیم. مثلا وزن افراد را بدون عوارض از طریق مشاوره کاهش می دهیم. بنابراین مشاوره می شود محصول ما. ولی اگر وزن افراد را بدون عوارض از طریق قرص کاهش می دهیم. آن وقت محصول ما قرص است. نیازی نیست در این مرحله به ویژگی ها محصول فکر کنیم. بلکه باید به اشکالی که می توانیم ارزش خود را به مشتری ارائه کنیم بیاندیشیم. پاسخ این سوال فهرستی از محصولات (کالا و خدمات) ما خواهد بود.۴) مشتریان برای کدام یک از محصولات ما حاضر به پرداخت هزینه هستند؟
نکته مهم در مدل درآمدی ساختن سبدی از محصولات مورد نیاز مشتری است. محصولاتی که باعث حداکثر شدن تعامل با مشتری و سودآوری را برای کسب و کار می شوند. در پاسخ این سئوال محصولات پولی و رایگان را از هم جدا می کنیم. فرض کنید محصولات ما برای کاهش وزن شامل مشاوره و قرض است. مشاوره رایگان و قرض را به ازای دریافت هزینه به مشتری ارائه می کنیم. پاسخ به سئوالات کار ساده ای نیست. مهم این است که با توجه به دانش و تجربه خود به آنها پاسخ دهید تا تصویری از کسب و کار اینترنتی تان در ذهن روشن شود. این ها حدسیات شما هستند. و بعدا بررسی خواهند شد. پس نگران نباشید. و شروع به نوشتن کنید!فاز سوم : مرحله دوم راه اندازی کسب و کار اینترنتی (محصول)
محصول چیست؟
محصول یعنی هر آن چه که به مشتری تحویل می دهیم. بنابراین محصول محدود به کالا نیست بلکه، خدمات، اطلاعات، فرآیند و امثال آن را نیز شامل می شود. ممکن است محصولات ما ترکیبی از موارد فوق باشد. در مرحله قبل ما فهرستی از محصولات احتمالی خود را به دست آوریم. البته این فهرست (یا سبد محصولات) بسیاری کلی بود. اکنون می خواهیم، محصولاتمان را به شکلی که برای مشتری قابل درک باشد، ایجاد کنیم.به دنبال چه هستیم؟
این مرحله، بسیار مهم است. چرا که عملا ما می توانیم با ارائه محصول نمونه، بازخورد و نظرات مشتریان را مشاهده کنیم. در این مرحله تمام حدسیات و فرضیاتی که در مراحل قبلی داشتیم، آزموده شده به چالش کشیده می شود. ما می خواهیم بدانیم که آیا مشتری با استفاده از محصول، نیاز یا مشکلش رفع می شود؟ آیا مشتری منافع محصول را درک می کند؟ آیا مشتری برای استفاده و بکارگیری محصول مشکلی ندارد؟ آیا مشتری از ویژگی ها و عملکرد محصول راضی است؟ آیا مشتری برای استفاده از محصول پول پرداخت می کند؟ آیا مشتری…. معمولا در این مرحله تغییرات بسیار زیاد است. تازه متوجه می شویم که مشتری واقعا چه می خواهد! چرا به محصول نمونه نیاز داریم؟ چون لازمه تعامل با مشتری داشتن یک محصول نمونه است. و ما می خواهیم در این مرحله این محصول نمونه قابل ارائه به مشتری را طراحی کنیم. قطعا ساختن یک نمونه قابل ارائه کاری زمان بر و هزینه بر است.یک مثال
فرض کنیم محصول ما ارائه خدمات یادگیری زبان به شیوه ای کامل متفاوت از طریق اینترنت است. برای ارزیابی محصول نمونه نیازمند سایتی با قابلیت های متفاوت برای پیاده سازی شیوه یادگیری جدیدمان هستیم. تا مشتری بتواند در آن عضو شده و آن را آزمایش نماید. پیاده سازی چنین سایتی زمان و هزینه زیادی را از ما می گیرد و می دانیم که باید بیشتر زحمات انجام شده را دور بریزیم، چون مشتری پس از آزمایش محصول، تازه متوجه می شود که چی می خواهد! ماکت بسازید! سئوال اساسی این است که چگونه محصول نمونه خود را با کمترین هزینه و زمان ممکن بسازیم که به سادگی قابل دور انداختن باشد؟ پاسخ ساده است، ساختن ماکت به جای اصل. در مثال قبلی می توانیم، مراحل کار یادگیری زبان را با یک سری اسلاید به مشتری نشان داد. یعنی اسلایدرها به عنوان ماکت سایت خواهند بود. نیازی نیست برنامه نویسی باشید تا بدانید تهیه اسلایدر در نرم افزاری مانند پاورپوینت چقدر ساده تر و سریع تر از پیاده سازی یک سایت است! استفاده از ماکت شاید تکنیکی ساده به نظر آید ولی بسیار راهگشا است.مثال واقعی
۱۲ سال پیش، ایده ی معرفی و آگهی ملک از اینترنت برای مشاورین املاک را داشتم. مردم آگهی را در سایت می دیدند، اگر نظرشان جلب می شد برای بازدید با مشاوراملاک تماس می گرفتند. ایده ای نو که تا آن زمان در ایران اجرا نشده بود. مردم به سادگی به اطلاعات املاک دسترسی داشتند. مشاورین با مشتریان زیادی در ارتباط بودند. فوق العاده است یک کسب و کار برنده، برنده در بازار پر رونق ملک! بدیهی بود که به عنوان یک برنامه نویس حرفه ای شروع به تحلیل و پیاده سازی سایتی کامل نمودم. با وجود پیاده سازی عالی در عمل این ایده بکر شکست خورد. چون آژانس ها به دنبال یافتن اطلاعات ملک بودن و هیچ علاقه ای به ارائه اطلاعات خود در اینترنت نداشتند. مفروضات ما اشتباه بود! حتی تحقیقات اولیه بازار که بر اساس پرسشنامه اجرا شده بود این اشتباه را نشان نداد. براساس فرض اشتباه، محصولی را به طور کامل پیاده کردیم. در عمل، نیاز مشتری چیز دیگری بود. او اطلاعات را می خرید، نه فضای تبلیغاتی! تقریبا کمی بعد از ما، شرکت های دیگری که به عنوان شرکت های فایلینگ معروف شدند، دقیقا عکس کار را انجام دادند. آن ها آگهی های روزنامه ها را می خوانند. در فرم هایی مشخصات را ملک تایپ می کردند و در اختیار مشاورین املاک قرار می دانند. آن هم در فرم های کاغذی و از طریق پیک! چون نیاز بازار را رفع می کردند، سودهای کلانی بردند. اگر در آن زمان به جای پیاده سازی محصول بر روی ساخت ماکت و ارائه سریع آن به بازار تمرکز کرده بودیم، خیلی زودتر متوجه اشتباه می شدیم. با شکست ماکت از شکست محصول و در نهایت پروژه جلوگیری می کردیم.چگونه ماکت محصول را بسازیم؟
- برای محصول نمونه باید به ۵ پرسش ذیل پاسخ دهیم :
- این محصول قرار است کدام مشکل را حل کند؟ یا چه منافعی ایجاد کند؟
- محصول برای این که بتواند مشکل را حل کند چه عملکردی (Function) باید داشته باشد؟
- محصول باید چه ویژگی هایی (Feature) داشته باشد؟
- محصول باید چه شکلی (Form) باشد؟
فاز سوم : مرحله سوم راه اندازی کسب و کار اینترنتی (وب سایت)
۱ . بخش های اصلی سایت
با توجه به محصول و مدل درآمدی که در مراحل قبل تعیین کرده ایم، وظایف مشخصی را از سایت انتظار داریم. مثلا بخشی را برای معرفی محصولات خود نیاز داریم. بخشی را برای معرفی خودمان. بخشی را برای تماس با ما. بخشی را برای پرداخت. و …. این بخش ها و نحوه عملکرد آن ها کاملا به کسب و کاری که می خواهیم انجام دهیم بستگی دارد. آن ها را در این قسمت مشخص می کنیم.۲ . راهبردی سایت
- بخش ها چگونه باهم در ارتباط باشند؟
- کاربر در هر صفحه چه لینک هایی را می بیند؟
- سایت شامل چه منوهایی است؟ (دسته بندی لینک ها)
۳. انتخاب نام دامنه برای سایت
۴ . سامان دهی و طراحی سایت
طراحی :
شامل انتخاب رنگ، قلم و عکس ها است، که تم سایت را مشخص می کنند و به آن حس و روح داده آن را منحصر به فرد می سازد. سایت را براساس سلیقه مخاطب (بازار هدف) طراحی کنید. اگر مشتریان افراد خبره و حرفه ای هستند، خوب سایت ساده، شفاف و رسمی مناسب است. اکر مخاطب، نوجوانان و جوانان هستند، ظاهری غیر رسمی و آزاد مناسب تر است. نکته مهم این است که سایت با مخاطب اش سازگار بوده و با او ارتباط برقرار کند.۵ . روش ایجاد و طراحی سایت
- از سایت ساز یا مدیریت محتوای آماده و رایگان مانند وردپرس ، جوملا، مامبو و امثال آن استفاده کنیم.
- از سایت یا مدیریت محتوای ایرانی و پولی استفاده کنیم.
- سایت سازهای آماده را مطابق با نیاز خود تغییر دهیم .
- تولید سایت را به یک تیم طراحی سایت مانند وبکیما سفارش دهیم.
- سایت را توسط تیم داخلی خودمان طراحی کنیم.
فاز سوم : مرحله چهارم راه اندازی کسب و کار اینترنتی (طرح کسب و کار)
طرح کسب و کار چیست؟
- معادل واژه انگلیسی Business Plan است.
- یک مدرک کاغذی یا فایل الکترونیکی است.
- ابزاری برای شناخت و مدیریت است.
طرح کسب و کار اینترنتی چیست؟
به زبان ساده:
طرح گزارشی مکتوب از نتیجه تحقیقات درباره کسب و کار اینترنتی مان است.مزایای داشتن طرح کسب و کار اینترنتی چیست؟
راه اندازی و اداره یک کسب و کار اینترنتی به خصوص یک کسب و کار نوپا، فعالیتی پر مخاطره است. آمارها نشان می دهد که متاسفانه بیش از ۸۰ درصد کسب و کارهای اینترنتی نوپا در همان سال اول ورشکسته می شوند. طرح کسب و کار اینترنتی برای این است که تا حد ممکن مطمئن شویم زمان، پول و انرژی که صرف می کنیم، هدر نمی شود و ریسک های بالقوه کمینه شده اند. بله می توان ریسک نکرده و کسب و کاری را اصلا شروع نکنیم. یا می توانیم با کسب اطلاعات و شناخت کافی از کسب و کار، خطرات کار را کاهش داد و احتمال موفق کسب و کار اینترنتی خود را بالا ببریم. کسی که سوار دوچرخه نمی شود، زمین نمی خورد، ولی هرگز دوچرخه سوار هم نمی شود! برای آشنایی بیشتر با طرح کسب و کار اینترنتی یا همان بیزنس پلن می توانید به مقاله ” طرح کسبوکار ” یا ” Business plan ” از ویکی پدیا مراجعه کنید.نحوه انجام طرح راه اندازی کسب و کار اینترنتی چگونه است؟
- آشنایی با بخش های طرح
- جمع آوری اطلاعات مورد نیاز هر بخش
- تحلیل اطلاعات و شناخت کسب وکار
- نوشتن در قالب و ساختار استاندارد
بخش های طرح:
مدل های مختلفی برای نوشتن طرح کسب و کار اینترنتی وجود دارد که می توان با مراجعه به کتاب ها و اینترنت با آن ها آشنا شد. نکته مهم این است که از این مدل ها ایده و الگو بگیریم و طرح کسب و کار اینترنتی خود را با توجه به شرایط کار و مخاطبی که قرار است آن را بخواند بنویسیم.یک نمونه از بخش های یک طرح کسب و کار اینترنتی به شکل زیر است:
- صفحه جلد (۱ صفحه)
- فهرست مطالب (۱_۲ صفحه)
- خلاصه اجرایی (۰_۲ صفحه)
- معرفی کسب و کار (۱_۲ صفحه)
- محصول و خدمات (۱_۳ صفحه)
- تحلیل بازار (۱_۵ صفحه)
- برنامه مالی (۱_۵ صفحه)
- استراتژی و اجرا (۰_۵ صفحه)
- تیم مدیریتی (۰_۲ صفحه)
- برنامه سایت (۱_۳ صفحه)
حداقل مواردی که باید در یک کسب و کار اینترنتی وجود داشته باشد عبارتند از:
- ماموریت در بخش معرفی کسب و کار
- اندازه بازار، روند و آینده بازار، بخش بندی بازار، بازار هدف، تحلیل صنعت/ رقبا در بخش برنامه بازار
- نقطه سر به سر و جریان نقدینگی در بخش برنامه مالی
چند نکته بسیار مهم:
- احتمال شکست کسب و کار بدون طرح زیاد است.
- همه کارآفرینان موفق طرح کسب و کار اینترنتی داشته اند. حتی اگر آن را روی کاغذ نیاورده باشند.
- داشتن طرح به معنای موفقیت حتمی کسب و کار نیست. بلکه به معنای کاهش احتمال شکست است.
- اولین خواننده و مخاطب طرح، خود کارآفرین اینترنتی است.
- طرح را باید متناسب به نیاز نوشت. یعنی به اندازه و با صرف هزینه و زمان متناسب با آن کسب و کار.
- حجم مناسب برای طرح کسب و کار اینترنتی معمولا بین ۷ تا ۳۰ صفحه است.
- مخاطبین طرح افراد مختلفی هستند. برای هر دسته از مخاطبین یک طرح جداگانه نوشته می شود تا پاسخگوی سوالات مورد توجه آن ها باشد.
- هنگام ارائه طرح به سازمان (مثلا بانک) یا شخص مشخص (مثلا سرمایه گذار)، حتما از قالب تعیین شده آن ها استفاده کنیم.
- برای تدوین طرح یک کسب و کار پیچیده نیاز به کمک مشاورین داریم.
- طرح یک سند پویا است پس باید آن را به روز نگه داشت.
- طرح را باید در انتهای مرحله ی ایجاد نوشت.
فاز چهارم : مرحله اول راه اندازی کسب و کار اینترنتی (تامین منابع و تجهیزات)
چک لیست راه اندازی کسب و کار اینترنتی
- ثبت دامنه (domain) (راهنمای ثبت بهترین نام دامنه )
- خرید هاست خوب (host) (راهنمای خرید هاست خوب ایرانی)
- اینترنت پر سرعت (ADSL)
- رایانه یا لپ تاپ
- طراحی سایت (می توانید برای طراحی سایت خود از خدمات طراحی سایت وبکیما استفاده کنید)
- تهیه محلی برای کار (ممکن است حتی یک میز، دفتر کارمان باشد)
- ملزومات اداری
- کارت ویزیت
- خط تلفن ثابت یا همراه اختصاصی برای کسب و کار
- نرم افزار تلفن گویا
- دستگاه یا نرم افزار فاکس
- چاپگر
- اسکنر
- قرار داد با شرکت پست یا سایر شرکت ها برای خدمات تحویل کالا
- قرار داد با بانک یا سایر شرکت ها برای خدمات پرداخت
- قرار داد با همکاران (منشی، کارمند، حسابدار، تامین کننده، توزیع کننده و …)
- گرفتن و مجوزهای لازم (ثبت شرکت، ثبت سایت یا امثال آن)
- آموزش خود یا همکاران
- تهیه پول (فروش وسیله، گرفتن وام، مذاکره با شریک و …)
- و …
پس باید بدانیم
- چه چیزهای مورد نیاز است؟
- کی مورد نیاز است؟
- چطور آن ها را تهیه می کنیم؟
فاز چهارم : مرحله دوم راه اندازی کسب و کار اینترنتی (تولید محتوا)
ترکیب درستی از محتوا بسازید!
کسب و کارهای اینترنتی موفق مانند یک مجلات سنتی می مانند. آن ها ترکیبی از محتواهای مختلف را ارائه می دهند. مثلا آکادمی کسب و کار اینترنتی وبکیما، شامل ترکیب اصلی ذیل است:- مقالات آموزشی
- ویدیو های آموزش آنلاین
- معرفی منابع
- مفاهیم پایه
- ابزارهای طراحی سایت
- و…
برنامه ریزی برای تولید محتوای پیوسته
- عنوان مقاله عبارت” کسب و کار اینترنتی چیست ؟ “
- عنوان مفاهیم پایه ” وبینار چیست؟ “
- عنوان ویدیوی آموزشی ” آموزش جامع طراحی سایت با وردپرس “
برنامه ریزی دقیق تر
در ستون سوم مشخص کنید چه کسی کاری را انجام می دهد. اگر همکاری ندارید و فقط خودتان همه کارها را انجام می دهید این ستون را می توانید حذف کنید. (هر چند که توصیه اکید می شود حداقل یک همکار برای خود پیدا کنید) در ستون آخر هم وضعیت هر کار را مشخص کنید. وضعیت ها می تواند، مثل ” در حال برنامه ریزی “،” مطالعه و جمع آوری اطلاعات “، “ویرایش” و “انجام شد” و غیره باشد. در بالای جدول هم تاریخ را مشخص کنید. بدیهی است که ممکن است برنامه را تصحیح کنیم ولی داشتن برنامه به ما کمک می کند تا چیزی را از قلم نیاندازیم و بدانیم که در چه وضعیتی هستیم. هر چه برای مدت بیش تری برنامه داشته باشیم بهتر است. سعی کنید برای حداقل چند هفته آینده برنامه بریزید. احتمالا در ابتدا کمی برایتان سخت خواهد بود ولی به مرور زمان می توانید برنامه های ۶ ماه یا حتی یک سال بنویسید. داشتن برنامه به شما کمک می کند تا بتوانید زمان خود را بهتر مدیریت کنید و همچنین می دانید که چه زمان هایی را کار دارید و چه زمان هایی را می تواند به استراحت و تفریح بپردازید.منابعی برای تامین محتوا پیدا کنید!
مثلا
- کتاب ها، مجلات، مقالات
- کمک گرفتن از دوست و همکاران
- استفاده از سایت های مرجع انگلیسی زبان
- و…
قرار دادن مطالب مفید و مرتبط با سایت تان
نکته مهم این است که همواره باید مطالب را از هر منبعی که هست، بررسی و داوری نمایید. فقط مطالب مفید، مناسب و مرتبط را قرار دهید. آن ها را ویراستاری یا حتی در صورت لزوم بازنویسی کنید. شما هستید که باید به فکر کیفیت سایت تان باشید. اگر مطلبی را عینا کپی می کنیم، حتما منبع آن را ذکر کنیم. در غیر این صورت کاری غیراخلاقی انجام دادیم، همچنین سئوی سایت با این کار بسیار لطمه خواهد دید. برای مطالعه بیشتر در زمینه تولید محتوا می توانید به مقالات ” راهنمای جامع تولید محتوا ” ، ” تولید محتوا ” و ” ۵ ایده تازه برای تولید محتوا ” مراجعه کنید.فاز چهارم : مرحله سوم راه اندازی کسب و کار اینترنتی (ترویج سایت)
ترویج چیست؟
- موتورهای جستجو (search engine marketing)
- روابط عمومی (Online PR)
- مقاله نویسی (content marketing)
- تامین خوراک برای RSS
- انجمن ها
- شرکای تجاری (online partnerships)
- تبادل لینک
- مشارکت در فروش محصول
- حمایت های مالی ( sponsorship)
- ایجاد نام مشترک (Co-branding)
- تبلیغات محاوره ای (interactive ads)
- نمایش تبلیغ در سایت های دیگر (ads/banners)
- بازاریابی ایمیلی (e-mail marketing)
- خبرنامه (newsletter marketing)
- بازاریابی ویروسی (viral marketing)
- معرفی به دوستان (prompted e-mail friend)
- تبلیغات به سنتی (offline)
- و…
برای یک مقاله دانشگاهی(راه اندازی فروشگاه اینترنتی لباس) ازش الگوبرداری میکنم
ممنون
سعی کنید کپی نکنید و فقط از ایده ها استفاده کنید.
واقعا در فن بیان شما لذت میبرم . سپاسگذارم
ممنون از همراهی شما آقا فرهاد عزیز
ممنون از شما که مراحل راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی را به این خوبی وقت گذاشتید و توضیح دادید. واقعا خدا قوت به تیم تولید محتوای آکادمی وبکیما
خوشحال هستیم که این مقاله مورد پسند شما قرار گرفته و ممنون از اینکه با نظرات خود به ما انگیزه میدید.