استارت آپ چیست؟ انواع استارت آپ و نمونه های موفق آن

استارت آپ چیست؟ انواع استارت آپ و نمونه های موفق آن

آخرین بروزرسانی در تاریخ : 11 اردیبهشت 1403
باید لاگین کنید!

استارت آپ چیست؟ استارتاپ که با املای انگلیسی startup نیز رایج است، به فعالیت هایی گفته می شود که به تازگی و با ایده ای نو آغاز به کار نموده اند. این کسب و کار ها بر اساس یک ایده کارآفرینی ایجاد شده اند که هدف آنها ارائه راهکار جدید برای رفع یک نیاز اساسی می باشد. شاید از عموم مردم وقتی در خصوص استارتاپ ها سوال شود، کسب و کارهایی را مثال میزنند که برای بار اول توسط یک شخص یا یک شرکت اجرایی شده است. اما این مورد نمی تواند یک توضیح جامع از مفهوم استارت آپ باشد.

وقتی مقالات مربوط به دیجیتال مارکتینگ و افراد موفق این حوزه را مطالعه می کنید، متوجه خواهید شد که کسب و کارهایی همچون اسنپ، الوپیک و … فعالیت های موفقی هستند که از یک فکر نو و خلاق سرچشمه یافته اند. در واقع دلیل موفقیت این فعالیت ها را می توان به ادغام یک ایده خوب با تکنولوژی دانست. در این مقاله از سری مقالات کسب و کار اینترنتی تلاش شده است تا در خصوص استارت آپ ها و نکات آن صحبت شود. پس اگر می‌خواهید بدانید استارت آپ چیه تا انتهای این مقاله همراه وبکیما باشید.

راهنمای مطالعه:

استارتاپ یا استارت آپ چیست؟

به صورت کلی می توان اعلام کرد که استارتاپ به مجموعه فعالیت هایی گفته می شود که به صورت صفر تا صد آن به وسیله آزمون و خطا انجام می شود تا یک نیاز را برطرف سازد. این نیاز گاها بسیار پیچیده و در بعضی اوقات نیز خیلی ساده است و تنها به یک اندیشه نوین نیاز دارد.

امروزه در محافل و سایت های مختلف، تعاریف متفاوت از استارتاپ وجود دارد. اگر تمام این تعاریف با یکدیگر ادغام شوند، به یک تعریف واحد می رسید. استارت آپ به مجموعه ای از فعالیت ها گفته می شود که با کمک فناوری و تکنولوژی، یک راه و روش تکرار پذیر و البته ریسک پذیر برای رفع برخی از نیاز های جامعه ارائه می دهد. هیچ تفاوتی ندارد که استارت آپ ها بر پایه تکنولوژی باشند و یا به صورت سنتی شکل بگیرند، هدف آن است که بتوان نیاز های پایه ای را به کمک یک ایده نو برطرف کرد.

استارت آپ چیست؟ استارتاپ چیست؟
استارت آپ چیست؟

معنی استارت آپ

اگر کمی با دقت به مفهوم استارتاپ نگاهی کنیم، می توان به آن فعالیتی، گفت که در گام اول، با هدف رفع بخشی از نیاز های موجود شکل گرفته است و در گام دوم این پتانسیل را دارد که در آینده، افراد زیادی را به کار گرفته و مشغول سازد. هیچ الزامی بر این وجود ندارد که استارتاپ یک ایده جدید باشد، بلکه این امکان وجود دارد که استارتاپ یک نمونه کپی شده از ایده قدیمی باشد که هیچ کس آن را اجرایی نکرده است. عموم استارت آپ هایی که موفق شده اند، این امکان را دارند که بازار را متحول سازند.

افرادی که استارت یک استارتاپ جدید را می زنند با مجهولات بسیاری روبرو هستند. از آنجا که فعالیت آنها نمونه موفق قبلی نداشته لذا شکست یا موفقیت، مورد تایید بودن یا رد ایده و … از جمله چالش هایی می باشند که با آن روبرو هستند. این افراد نمی توانند برآورد درستی از میزان هزینه انجام شده و تبعات ایده خود در آینده داشته باشند. به همین دلیل استارتاپ یک فعالیت ریسک پذیر است.

گذری بر تاریخچه استارت آپ

مفهوم استارتاپ تقریبا از سال 1911 میلادی ظهور نمود. در آن زمان International Business Machines یا IBM به عنوان محصول شرکت Silicon Valley توانست انقلابی را در حوزه تولید نرم افزار ایجاد کند. از دیگر استارتاپ های معروف جهان می توان به پروژه اپل یا گوگل که امروزه یک ابر موتور جستجوگر را ارائه کرده است، اشاره کرد.

استارت آپ اپل و گوگل

جالب است بدانید که اپل یکی از استارت آپ های قدیمی در دنیا است که البته یکی از موفق ترین استارتاپ هاست که به وسیله استیو جابز (به انگلیسی: Steven Paul Jobs) استارت خورد، و مقالات و مستندهای بسیاری در رابطه با مراحل راه اندازی و سختی هایی که استیو جابز برای راه اندازی اپل کشیده است، منتشر شده است و حتما شما هم درباره آن اطلاعاتی هر چند اندک دارید.

همچنین یکی دیگر از موفق ترین استارت آپ های دنیا، که در حقیقت دنیا را کاملا متحول کرده است، استارتاپ گوگل است. بله همین گوگل دوست داشتنی خودمان که هم اکنون بخشی جدانشدنی در زندگی تمام انسان های کره خاکی شده است در ابتدا یک استارت آپ ریسک پذیر بوده اما هم اکنون یکی از بزرگ ترین و پولدارترین شرکت های جهان است.

دلایل جذابیت استارت آپ ها

دلایل جذابیت استارت آپ ها
دلایل جذابیت استارت آپ ها

از دید بسیاری از افراد، راه اندازی یک کسب و کار جدید بسیار جذاب است. دلایل این طرز فکر نیز از جنبه های روانی سرچشمه می گیرد. اینکه محصول مد نظر شما بتواند منجر به معروفیت شما شود و به چشم بیاید برای خیلی از افراد جالب است. در زیر برخی از عوامل تاثیر گذار در جذابیت استارت آپ ها لیست شده اند:

  • نو و جدید هستند
  • باعث معروف شدن می شوند
  • خاص و منحصر بفرد هستند
  • تسهیلات و امکانات زیادی را برای آن می تواند دریافت کرد
  • منجر به دیده شدن فکر و ایده شما می شوند

از لحاظ عملکردی استارت آپ با دیگر فعالیت ها چه تفاوتی دارد؟

با توضیحاتی که در بالا عنوان شد، متوجه شدیم که استارتاپ لزوما بر اساس یک ایده نو شکل نمی گیرد. نوع اجرا و پیاده سازی این فعالیت ها به شکلی است که کپی برداری از آنها بسیار دشوار می باشد و به همین جهت رقیب کمتری به نسبت سایرین دارند. اگر یک استارتاپ بتواند به هدف خود که رفع نیاز جامعه بر اساس یک ایده خلاق است، برسد، می توان به آن یک نمونه موفق گفت.

یک استارتاپ برای اینکه بتواند موفق شود به سرمایه زیادی نیاز دارد، در این مرحله وجود اسپانسر یا حامی مالی بسیار مهم می باشد. در عصر جدید، یک سری شرکت ها با عنوان شتاب دهنده از این ایده ها پشتیبانی می کنند تا بتوانند در رسیدن به هدف این کارآفرینان، به آنها یاری دهند.
ویژگی اصلی یک استارتاپ ، گزینه مقیاس پذیری است. البته این مورد در تمام استارت آپ ها یکسان نیست اما اگر میزان موفقیت و رشد یک فعالیت نسبت به هزینه های انجام شده، بیشتر باشد، می توان عنوان کرد که موفق عمل نموده است.

معنی مقیاس پذیری استارت آپ چیست؟

تصور کنید که سود فعالیت شما سال گذشته مبلغ 100 میلیون تومان بوده است و این مورد امسال دو برابر شده است و هزینه شما هیچ گونه تغییری نداشته است یا تغییرات اندک بوده است. به این مورد مقیاس پذیری گفته می شود. حال این روش را با کسب و کارهای سنتی مقایسه کنید. اگر یک فروشگاه لوازم خانه بخواهد سود خود را بیشتر کند، لازم است تا هزینه راه اندازی یک مغازه با تمام امکانات و مواد اولیه را پرداخت کند اما این مورد به طور مثال برای اسنپ صادق نیست و نهایتا با راه اندازی یک دفتر ساده مشکل برطرف می شود.

کار استارت آپ چیست

اگر در دنیای تکنولوژی نیز نگاهی کنیم، متوجه می شویم که فعالیت ها و کسب و کارهایی همچون فیسبوک که در ماه چندین هزار کاربر به بازدیدکنندگان و یوزر های آن افزوده می شود، خرید یک سرور جدید برای ارتقای کیفیت، هزینه چندانی نخواهد بود. این نوع فعالیت ها را مقیاس پذیر می دانند و ارزش آنها نیز بسیار زیاد است.

اگر در یک نتیجه گیری بخواهیم کسب و کارهای سنتی را با استارت آپ ها مقایسه کنیم، متوجه می شویم که استارتاپ ها توانایی این را دارند که با کمترین هزینه، سود آوری زیادی داشته باشند و رشد چشمگیری از خود نشان دهند. یکی از عوامل مهم که در موفقیت فعالیت های استارتاپ نقش دارد، تکنولوژی و فناوری است.

با توضیحات بالا می توان تفاوت استارتاپ ها را با سایر فعالیت ها، در موارد زیر دانست:

  • استارت آپ به صورت پله ای و مرحله ای رشد می کند و از صفر تا صد انجام می شود اما در کارهای سنتی به محض تامین سرمایه، فروش آغاز می شود.
  • در استارت آپ ها رشد بر اساس اصول علمی است اما در کارهای سنتی عموما سرمایه و تبلیغات حرف اول را در رشد بیان می کنند.

لین استارتاپ (lean startup) چیست؟

لین استارتاپ (lean startup) چیست؟
لین استارتاپ (lean startup) چیست؟

یکی از دلایلی که منجر به شکست و ناکامی استارتاپ ها می شود، عدم توجه به نیاز و رفتار کاربر، قبل از ارائه محصول است. لین استارتاپ که توسط اریک ریس معرفی شد، کمک می کند تا میزان ریسک استارتاپ های نوپا کاهش یافته و با اطمینان و اعتماد بیشتری بتوان بر روی محصول یا خدمات، زمان سپری کرد.

هدف اصلی لین استارت آپ این می باشد که بتوان در زمان ارائه خدمات و تولید محصول، بازار و مشتریان را نیز تحلیل کرد و بر اساس نیازسنجی های صورت گرفته، به صورت انبوه محصولات یا خدمات را ارائه کرد. همین امر موجب می شود تا هزینه های مازاد کاسته شوند و ریسک ناشی از راه اندازی یک کسب و کار جدید به حداقل میزان خود برسد.

دلیل علاقه زیاد به راه اندازی استارتاپ چیست؟

با توضیحاتی که در بالا عنوان شد، قطعا شما نیز علاقه مند شدید که یک کسب و کار جدید ایجاد نموده و سود بسیاری از این راه به دست آوردید. اما پشت پرده قضیه کمی متفاوت است. تحقیقات نشان داده است که تقریبا از هر 100 استارتاپ تنها 10 مورد آنها می توانند به موفقیت برسند. پیش بینی موفقیت و یا عدم موفقیت یک ایده نو مخصوصا در کشور ایران با توجه به تلاطم های اقتصادی، بسیار سخت و نشدنی است.

اگر قصد دارید که یک فعالیت جدید ایجاد کنید، عاقلانه ترین راه حل این است که از فعالیت هایی آغاز کنید که ریسک کمی دارند. در همین راستا به کارگیری و متقاعد نمودن یک سرمایه گذار مطمئن می تواند بسیاری از تشویش های ذهنی شما را از بین ببرد. در گام بعد، پس از تولید محصول یا ارائه خدمات، آنها را در اختیار تعداد کمی از مشتریان قرار داده و بازخورد آنان را بسنجید. با توجه به این بازخورد می توانید کیفیت کار خود را ارتقا داده و تولید انبوه داشته باشید.

این راه حل، در واقع روشی بود که اسنپ طی کرد. این شرکت نام دار ، در ابتدا یک نرم افزار موبایل پیاده سازی کرد که هدف آن فعالیت تاکسی ها به صورت انلاین بود. در نظر داشته باشید که یک استارت آپ به تجربه نیاز دارد. بر روی کاغذ و به صورت تئوری همه چیز خوب است اما چالش های غیر قابل پیش بینی در واقعیت می تواند مشکل ساز شود.

نقش شتاب دهنده ها در موفقیت استارتاپ ها

اگر یک استارتاپ قصد موفقیت داشته باشد، باید از یک شتاب دهنده در کنار ایده خود استفاده کند. شتاب دهنده در واقع یک سرمایه گذاری است. شتاب دهنده ها در قبال تامین کردن هزینه های اجرایی درصدی از مالکیت پروژه را به خود اختصاص می دهند. همچنین آموزش توسط متخصصین برای رسیدن به هدف، عموما توسط شتاب دهنده ها انجام می شود. باید عنوان کرد که حضور شتاب دهنده در تمام مراحل تولید محصول از ابتدا تا زمان ارائه نسخه اولیه، الزامی است.

در نظر داشته باشید که کسب و کار شما باید به درجه ای از پختگی برسد که شتاب دهنده رغبت فعالیت با شما را داشته باشد. در واقع تنها یک ایده برای متقاعد سازی شتاب دهنده کافی نیست، زیرا آنها خریداران ایده نیستند. شما به صورت دقیق و علمی باید شتاب دهنده را توجیه کنید و از آن برای پشتیبانی فعالیت خود بهره ببرید. امروزه در داخل کشور ایران شتاب دهنده های بسیاری وجود دارند. این شتاب دهنده ها خدماتی چون ارائه سرمایه، ارائه مشاوره، ارائه فضای کار، آموزش، ارائه سرور مخصوص میزبانی ، تبلیغات و … را برای شما فراهم می آورند.

استارت آپ ویکند چیست؟

استارتاپ ویکند (به انگلیسی: Startup Weekend) یک رویداد آموزشی – تجربی (Experiential Education) است که در بیشتر از 1000 شهر جهان برگزار می شود، این رویداد در ۳ روز پشت سرهم و در انتهای هفته برگزار می شود. در استارتاپ ویکند شرکت کنندگان پر شوری شرکت می کنند، شرکت کنندگان استارتاپ ویکندها را معمولا طراحان گرافیک، برنامه نویسان، مدیران کسب و کار ها، بازاریاب‌ ها و طراحان گرافیک گرد و دوست داران استارت آپ ها تشکیل می دهند که در زمان ۵۴ ساعت ایده هایشان را مطرح می کنند، گروه تشکیل می دهند و هر گروه ایده‌ای را اجرا می کند.

این رویداد که در سطح جهانی برگزار می شود، تا به امروز در بیشتر از ۱۰۰۰ شهر دنیا ( ۱۳۵ کشور ) برگزار شده است و شبکه بسیار بزرگی از دوست داران کارآفرینی را گردهم آورده است. در استارتاپ ویکند ایده‌های زیادی مطرح می‌شوند اما آنچه در این برنامه اهمیت فراوان دارد فقط سه چیز است. اجرا، اجرا و فقط اجرا! این برنامه در خارج از ایران از ساعت ۶ بعد از ظهر روز جمعه آغاز و تا ساعت ۹ شب روز یکشنبه ادامه دارد.

در ایران از ساعت 3 بعد از ظهر روز چهارشنبه آغاز و تا ساعت ۹ شب روز جمعه ادامه دارد در این برنامه، شرکت کنندگان ( حدودا ۱۰۰ نفر در ۱۰ تیم ) همگی در یک فضای مشترک قرار می‌گیرند و با کمک مربیان خبره که از میان کارآفرینان موفق انتخاب می‌گردند ایده‌ها را به کسب و کار تبدیل می‌نمایند. در پایان برنامه تیم‌ها پروژه‌های خود را به هیئتی از داوران که از میان جامعه سرمایه‌گذار و استادان دانشگاهی و کارآفرینان هستند، ارائه می‌نمایند. این رویداد در سطح جهانی توسط برندهای معتبری همچون گوگل، مایکروسافت، آمازون و … حمایت تجاری می‌گردد.

منبع: ویکی پدیا

اینفوگرافیک مراحل راه اندازی یک استارت آپ

در ادامه یک اینفوگرافیک کامل از مراحل راه اندازی یک استارت آپ برای شما همراهان عزیز آکادمی وبکیما قرار دادیم که با مطالعه آن میتوانید با این مراحل به صورت کامل آشنا شوید.

اینفوگرافیک مراحل راه اندازی یک استارتاپ موفق
اینفوگرافیک مراحل راه اندازی یک استارتاپ موفق

مراحل راه اندازی یک استارت آپ موفق

قبل از اینکه استارت یک استارت آپ را بزنید، در نظر داشته باشید که ایده شما باید واقعا ناب باشد و بتواند یک مشکل اساسی را رفع کند. در همین راستا قبل از آغاز فعالیت خود لازم است تا به موارد زیر دقت شود. استارت آپ ویکند ها دوره هایی هستند که می توانید در آنها با مراحل فعالیت استارتاپ ها آشنا شوید.

نیازها را بشناسید و ایده خلق کنید

مهمترین و ابتدایی ترین مورد، آشنایی با نیاز مردم است. اگر مایل هستید تا فکر شما مورد استقبال مردم قرار بگیرد لازم است تا واقعا مشکلی را حل کند. گاها آشنایی مردم با فناوری های روز می تواند مشکل را حل کرده و خود یک پروژه جدید را ایجاد کند.
به طور مثال کلیت پروژه اسنپ قبلا در کشورهای خارجی راه اندازی شده بود، لذا بر اساس آن تنها نیاز بود تا مردم ایران را با مفهوم مکان یابی و تاکسی آنلاین آشنا می شدند. لازم نیست تا ایده شما خیلی پیچیده باشد. هر خلاقیت کوچک می تواند زمینه ساز یک کسب و کار بزرگ باشد.

نکته: در این مرحله لازم است تا تمام ایده های خود را با جزئی ترین نکات مکتوب کنید. زیرا این احتمال وجود دارد که برخی از موارد از یادتان برود.

تولید محصول اولیه یا نسخه امتحانی

گاها یک ایده تنها در حد ایده باقی می ماند و هیچ گاه عملی نمی شود. در مورد استارتاپ ها نیز این مورد صادق است. اگر بتوانید از ایده خود یک دمو و نسخه آزمایشی ارائه دهید، می توانید کم کم آن را گسترش داده و راه اندازی کنید.

بازبینی و بررسی بازخورد در جامعه آماری کوچک

در گام بعدی محصول یا خدمات خود را در جامعه آماری کمتر از 100 نفر بررسی کرده و تست بگیرید. سعی کنید که جامعه آماری شما بی طرف و ناشناس باشد تا بر روی نتایج شما هیچ گونه علاقه و سلیقه ای وارد نشود. از بازخورد نتایج برای بهبود سطح کیفی خود استفاده کنید. در این راه لازم است تا اهداف کوتاه مدت و بلند مدت برای خود طرح کنید و نقشه راه خود را بر روی کاغذ ترسیم کنید. در راه رسیدن به ایده ذهنی می بایست تحقیقات بسیار انجام دهید که بهترین گزینه برای آغاز این تحقیق ، دوستان و اقوام شما می باشند. برای تنظیم نقشه راه خود از مقاله => راهنمای جامع تنظیم بیزینس پلن و طرح و هدف کسب و کار کمک بگیرید.

سرمایه لازم خود را جمع آوری کنید

اگر هزینه راه اندازی خط تولید، خارج از توان شما است، لازم است تا از یک سرمایه گذار معتمد استفاده کنید تا در طول پروژه شما را حمایت کند. استارتاپ ها عموما فعالیت هایی با ریسک بالا هستند، لذا لازم است تا با پیدا کردن سرمایه گذار، هزینه اجرای پروژه را تامین کنید.

ثبت برند و ایده خود را فراموش نکنید

هرگاه توانستید بودجه لازم برای راه اندازی یک کسب و کار جدید را تامین کنید، می توانید برند و ایده خود را ثبت کرده و استارتاپ خود را راه اندازی کنید. ثبت ایده به شما کمک می کند که در آینده کسی ادعای مالکیت آن را نداشته و امکان پیگیری از طریق مراجع قانونی باشد.

تولید محصول

از تولید محصول و ارائه خدمات هیچ گاه نترسید. یک ایده هر اندازه خام باشد، باید در معرض تولید و امتحان قرار گیرد. رابط کاربری، بهبود سرعت و … پس از تولید، امکان بررسی دارند. این موارد در طول زمان می توانند بهبود یابند.

در نظر داشته باشید که همه استارتاپ ها نیاز به تولید محصول اولیه ندارند، به طور مثال در ایده های خدماتی، محصول نیاز نیست اما تحقیقات شما باید جامع باشند. این توضیح برای کارهای آزمایشگاهی نیز صادق است. در تولید اولیه محصول باید در نظر داشته باشید که نمونه اولیه شما با تحقیق تولید شود و جوانب احتیاط برای جلوگیری از افشای اطلاعات انجام شود.

ترغیب کاربران به استفاده از محصول و خدمات شما

اگر مایل هستید تا محصول خود را تست کرده و ارزیابی کنید، لازم است تا حداقل 1000 کاربر و مشتری از آن استفاده کنند و نظرات خود را بیان دارند تا بر اساس آنها، اشکال کار شما مشخص شود. در این مرحله باید جامعه هدف کوچکی انتخاب کنید تا محصول شما از جهات کیفیت ظاهری، عملکردی، خدماتی، قیمت و … بررسی شوند. از نظرات مشتریان برای بهبود خدمات، افزایش موفقیت و از بین بردن نواقص حتما استفاده کنید.

برطرف کردن نواقص

گاها پس از تست اولیه محصول لازم است تا مجدد ایده خود را طراحی کرده و پرورش دهید. در این مرحله نواقص باید رفع شوند و محصول کاملتری تولید شود.

تلاش برای رشد و پیشرفت

یک قانون در استارتاپ ها وجود دارد و آن این مورد است که اگر هر هفته 5 درصد به جلو قدم بردارید و کاربر جذب کنید، نشانه خوبی از پیشرفت شما است. اگر این روند به مدت 4 سال ادامه یابد، پس از این مدت 20 میلیون نفر در حال استفاده از ایده شما هستند. در این وضعیت استارت آپ شما دیده می شود و افراد زیادی به دنبال خرید آن هستند. حال شما می توانید تصمیم گیرنده باشید و نرخ تعیین کنید.

سرمایه یک استارتاپ را از چه طریقی می توان تامین کرد؟

معمولا کارآفرینان و یا افرادی که ایده یک استارتاپ را در ذهن پرورش می دهند، بودجه مالی زیادی برای عملی نمودن فعالیت خود ندارند. برای تهیه این بودجه از روش های مختلفی همچون دریافت وام های کارآفرینی استفاده می کنند. این روش دشوار است اما با پیگیری امکان پذیر خواهد بود.

بعضی از کارآفرینان از طریق آشنا و اقوام پروژه خود را عملی می کنند و البته آن ها را در سود خود شریک می سازنند. از طرف دیگر بسیاری از سرمایه گذاران وجود دارند که برای عملی نمودن ایده های ناب، حاضر هستند هر گونه هزینه ای را انجام دهند. در این روش متقاعد سازی یک سرمایه گذار، سخت خواهد بود اما یک روش کم ریسک است. این مورد را نباید فراموش کرد که تهیه سرمایه در راه اندازی یک استارتاپ سخت و دشوار است اما در صورت تامین بودجه مالی، می توان به آینده آن بسیار امیدوار بود.

5 روش برای تامین سرمایه استارت آپ

به صورت کلی 5 روش جذب سرمایه گذار وجود دارد که برای تامین بودجه پروژه می توانید از آنها استفاده کنید:

  • بانک: در حال حاضر در داخل کشور بانک های زیادی وجود دارند که در عرصه ارائه تسهیلات بانکی به کارآفرینان با سود متفاوت، فعالیت می کنند. البته این روش کمی پیچیده است اما به محض اثبات سودآوری پروژه، تسهیلات مربوطه ارائه خواهد شد.
  • سرمایه گذار های فرشته ای یا آنجل: سرمایه گذاران در این روش، از پروژه های پر سود حمایت می کنند. مبلغ سرمایه گذاری آنان بیش از 200 هزار دلار خواهد بود. در این نوع سرمایه گذاری، زمان برگشت این سرمایه بین 3 الی 8 سال تعریف می شود. در این روش سرمایه گذار نهایت می تواند 30 درصد از سهام استارتاپ را به مالکیت خود درآورد.
  • سرمایه گذاران شراکتی: در این نوع از سرمایه گذاری، معمولا پروژه های کوچک استارتاپی انتخاب می شوند. در قرارداد میزان درصد مشخصی به عنوان حق شراکت در سود و یا ضرر پروژه مشخص می شود که به هر کدام از طرفین اختصاص داده خواهد شد.
  • سرمایه گذار داوطلبانه: این گزینه برای افرادی که نیاز به هزینه زیاد دارند و پروژه آنان بزرگ است، پیشنهاد می شود. میزان سرمایه در نظر گرفته شده در حدود 10 میلیون دلار خواهد بود. میزان درصد سود و دخالت در سهام پروژه به صورت توافقی است. برای استارتاپ های آزمایشگاهی این روش می تواند مفید باشد.
  • سرمایه گذار شخصی: نام دیگر این نوع سرمایه گذاری، سرمایه گذاری فامیلی یا دوستی می باشد. اگر در راه اندازی استارتاپ شما، دوستان و آشنایان سرمایه اولیه را فراهم می کنند، در این دسته از سرمایه گذاران طبقه بندی می شوند.

آشنایی با مدل های سرمایه گذاری

شما از هر کدام از سرمایه گذاران بالا برای پروژه خود استفاده کنید، لازم است تا نوع سرمایه گذاری و مدل آنها را مشخص کنید:

  • مدل مالکیتی: در این روش سرمایه گذار، بودجه مورد نظر را تامین کرده و به ازای آن، حق مالکیت بخشی از پروژه را به خود اختصاص می دهد.
  • مدل اعتباردهی: در این روش که مشابه قرض دادن پول است. برای مدتd معلوم، پولی برای پروژه در نظر گرفته می شود. در انتهای پروژه و پس از سود دهی، کل مبلغ به همراه سود توافقی از مبلغ اولیه، به سرمایه گذار برگردانده می شود.
  • مدل شراکتی: در این روش هم سرمایه گذار می بایست سرمایه مورد نیاز را تامین کند اما نهایتا وی می تواند 45 درصد از سهام استارت آپ را دریافت کند. در واقع مالک پروژه، کارآفرین اصلی خواهد بود.

نحوه ارزش گذاری استارتاپ

در این بحث، هدف آن است که میزان ارزشی که در آینده برای یک ایده نو ایجاد می شود، اندازه گیری شود. این ارزش برای یک کارآفرین از اهمیت زیادی برخوردار است. هر اندازه ارزش گذاری صحیح تر باشد، قیمت درستی می توان برای استارتاپ در نظر گرفت، در غیر این صورت و با حدس و گمان، گاها ارزش یک ایده، دیده نمی شود. از این جهت ارزش گذاری مهم است، زیرا لازم است شما بدانید چه میزان از سهام استارت آپ خود را به ازای مبلغ دریافت شده، می توانید ارائه کنید.

باید در نظر داشته باشید که ارزش گذاری بر روی استارت آپ ها، ارزش آنها را در آینده مشخص می کند، به عبارت دیگر میزان رشد را نشان می دهد. برای اندازه گیری ارزش، میزان سرمایه اولیه، رقبا، نمونه های مشابه و … بررسی می شود. بخشی از هزینه ها همچون نیروهای انسانی، تبلیغات ، هزینه آنالیز ها و … در مراحل اولیه قابل تخمین زدن است اما در دراز مدت نمی توان گاها برآورد صحیحی داشت.

استارتاپ های موفق ایرانی و خارجی

در این بخش به معرفی چند نمونه از استارتاپ های موفق ایرانی و معروف ترین استارتاپ های ایرانی و خارجی پرداخته می شود:

دیجی کالا

استارت آپ های موفق ایرانی: استارتاپ دیجیکالا
استارت آپ های موفق ایرانی: استارتاپ دیجیکالا

این فروشگاه اینترنتی حدود 10 سال است که توسط برادران محمدی در حال فعالیت است. البته در اوایل فعالیت تنها در حوزه نقد و بررسی وسایل دیجیتالی فعالیت می کرد و کم کم دامنه کسب و کار خود را گسترش داد تا هم اکنون به عنوان یک مارکت پلیس قوی در ایران شناخته شود. در این فروشگاه، فروشندگان می توانند محصولات خود را برای فروش قرار دهند. همچنین با استفاده از گزینه افیلیت مارکتینگ یا همان همکاری در فروش می توان از این استارتاپ موفق کسب درآمد کرد.


تخفیفان

استارت آپ های موفق ایرانی: استارتاپ تخفیفان
استارت آپ های موفق ایرانی: استارتاپ تخفیفان

یکی دیگر از استارت آپ های موفق ایرانی تخفیفان می باشد. این سایت از سال 90 با مسئولیت خانم دانشور با موضوع ارائه تخفیف های گروهی، آغاز به فعالیت کرد. البته نت برگ رقیب اساسی این سایت بود که هم اکنون در تخفیفان ادغام شده است. هر گونه تخفیفی اعم از لوازم آرایش، هتل و … در این سایت ارائه می شود. در بعضی موارد می توان بیش از 90 درصد تخفیف برای خدمات مورد نظر خود در این سایت دریافت کنید.


آپارات

استارت آپ های موفق ایرانی: استارتاپ آپارات
استارت آپ های موفق ایرانی: استارتاپ آپارات

آپارات نیز یک استارت آپ موفق دیگری است که در زمینه به اشتراک گذاری ویدیو در ایران فعالیت خود را از سال 89 آغاز کرده است. مالک این ایده، اقای شکوری از شرکت فناوران ایده پرداز صبا می باشد که قبل از آپارات بر روی پروژه هایی چون کلوب و میهن بلاگ فعالیت می کرده است.

امروزه از آپارات برای تبلیغات، بسیار استفاده می شود و عموما می توان کلیپ های تبلیغاتی را قبل از آغاز فیلم ها یا در انتهای آنان درج کرد. با بروز رسانی سیستم فعالیت آپارات، شما هم اکنون می توانید فیلم ها را به صورت زنده یا لایو استریم مشاهده کنید.


جابینجا

استارت آپ های موفق ایرانی: استارتاپ جابینجا
استارت آپ های موفق ایرانی: استارتاپ جابینجا

اگر قصد داشته باشید تا یک استارتاپ موفق در زمینه استخدام معرفی کنید، بی شک جابینجا یکی از آنها است. این سایت از سال 93 فعالیت خود را آغاز کرد. در این سایت کارفرما و کارگر به راحتی می توانند به دنبال فاکتور مد نظر خود باشند. امکان بارگذاری رزومه توسط کارجو و مشاهده آن توسط کارفرما وجود دارد. در این روش، استخدام به صورت هدفمند انجام می شود و هزینه های جانبی بسیار کاهش می یابد.


اسنپ

استارت آپ های موفق ایرانی: استارتاپ اسنپ
استارت آپ های موفق ایرانی: استارتاپ اسنپ

آقای شاهکار، ایده اصلی راه اندازی اسنپ را در سال 93 مطرح کرد تا بتوان از آن در زمینه تاکسی آنلاین و حمل و نقل بهره ببرد. گفتنی است که در سال 95 اسنپ با سرمایه گذاری 20 میلیون دلاری ایرانسل توانست جایگاه خود را محکم کند. مدیر مسئول این طرح هم اکنون در استارتاپ گروه اینترنت ایران فعالیت می کند تا سایر استارتاپ ها نظیر اسنپ مارکت، اسنپ فود و … را موفق سازد.


پینترست (Pinterest)

استارت آپ چیست؟ پینترست (Pinterest)
استارت آپ چیست؟ پینترست (Pinterest)

یک استارت آپ بین المللی است که امروزه به عنوان رقیب تصاویر گوگل فعالیت می کند. نوع فعالیت آن در حوزه به اشتراک گذاری تصاویر است. سرمایه آن هم اکنون 11 دلار می باشد.


ایربی‌ان‌بی (Airbnb)

استارت آپ چیست؟ ایربی‌ان‌بی (Airbnb)
استارت آپ چیست؟ ایربی‌ان‌بی (Airbnb)

این شرکت آمریکایی با سرمایه 31 میلیارد دلار، جز شرکت های معروف در حوزه مسافرت و گردشگری است که فعالیت خود را با یک استارت آپ آغاز کرد.


اوبر (Uber)

استارت آپ چیست؟ اوبر (Uber)
استارت آپ چیست؟ اوبر (Uber)

یک استارتاپ جهانی که توسط یک ایرانی به نام دارا خسروشاهی آغاز به فعالیت کرد. این پروژه در زمینه تاکسی های اینترنتی فعالیت می کند.


دلیل شکست استارت آپ های ایرانی

در ایران متاسفانه آمار شکست استارت آپ ها بسیار زیاد است زیرا بیشتر این فعالیت ها دارای فکر خام هستند و احساسی عملی می کنند. به طور مثال شما تلاش می کنید تا سایتی همچون اسنپ با 50 میلیون سرمایه راه اندازی کنید، تمام هزینه ها از جمله خرید سرویس، استخدام نیرو، اجاره مکان و … را انجام می دهید اما نتیجه نمی بینید و سرمایه شما نیز از بین می رود.

دلایل شکست استارت آپ های ایرانی
دلایل شکست استارت آپ های ایرانی

اگر در هر کاری پیگیری و تلاش نباشد، نمی توان انتظار موفقیت داشت. اگر هدف شما تنها سرمایه زیاد در کوتاه ترین مدت است، با احتمال زیاد نمی توانید به موفقیت برسید. صبر، حوصله و تلاش سه عامل مهم در موفقیت استارت آپ ها محسوب می شوند.

به طور کلی دلایل شکست یک استارت آپ را می توان در موارد زیر دسته بندی نمود:

  • ضعف در فهم نیاز کاربر
  • بی توجهی به بازخورد مشتریان پس از بررسی محصول اولیه
  • عدم برنامه ریزی، شوق و پشتکار
  • نبود مهارت و دانش تخصصی لازم
  • رهبری و مدیریت ضعیف تیم
  • نبود سرمایه کافی

عوامل تاثیر گذار در موفقیت استارتاپ ها

برای موفقیت در یک پروژه جدید و ایده نو، عوامل مهمی دخیل هستند که در زیر برخی از این موارد ذکر شده اند:

  • رهبری قوی: یک سرپرست خوب با تصمیمات به موقع و منطقی می تواند شما را برای رسیدن به هدف یاری کند. یک سرپرست باید بتواند روحیه فعالیت تیمی را تقویت کرده و با توجه به شرایط بهترین انتخاب را داشته باشد.
  • نقش اعضای گروه: استارتاپ یک فعالیت گروهی است لذا هر اندازه افراد با یکدیگر هماهنگ تر باشند و اشتباهات یکدیگر را جبران کنند، احتمال رسیدن به موفقیت بیشتر است.
  • نقشه راه خوب: برای پیشرفت لازم است تا از استراتژی مناسبی پیروی کرد. تمام اعضا لازم است تا در یک مسیر حرکت کرده و از هدف خود منحرف نشوند.
  • شناخت جامعه: محصول مورد نظر شما هر اندازه مفید و کاربردی باشد، لازم است تا توسط جامعه پذیرفته شود تا موفق باشد. در این راستا لازم است تا با شناخت جامعه و فرهنگ آن، به مورد قبول گرفتن محصول خود کمک کنید.
  • بازاریابی: در بازاریابی لازم است شما کاربران هدف محصول خود را شناسایی کنید و محصول را به آسان ترین روش در اختیار آنان قرار دهید. برای موفقیت استارت آپ ها بازاریابی یکی از عوامل مهم است.

جمع بندی

در این مقاله تلاش شد تا در خصوص استارت آپ ها و فاکتور های مهم برای موفقیت در آنها سخن گفته شود. پیشنهاد می شود برای اینکه ذهن شما در خصوص فعالیت استارت آپ ها روشن تر شود حتما در استارتاپ ویکند ها شرکت کنید. اگر سرمایه لازم برای شروع را ندارید، نا امید نباشید و به پرورش ایده خود فکر کنید.

4.7/5 - (4 امتیاز)

دیدگاه و پرسش

  1. یحیی مولوی میگوید:

    یکی از جامع ترین مقالات در رابطه با استارت آپ ها بود. ممنون از وبکیما

آموزش‌های ویدیویی جدید یوتیوب رو از دست ندی!

بزن بریــم!