ارز دیجیتال چیست؟ این سوالی است که این روزها ذهن خیلی ها رو به خودش مشغول کرده است. اما واقعا ارز دیجیتال چیست که آنقدر راجع به آن می شنویم؟ در این مقاله از سری مقالات کسب و کار اینترنتی می خواهیم ببینیم ارز دیجیتال چیست؟
راهنمای مطالعه:
ارز دیجیتال یا همان کریپتوکارنسی (Cryptocurrency) چیست؟
همه می گن که دیگه دوران پول های کاغذی تمام شده و در آینده ای نه چندان دور ، خیلی زودتر از آن که خیلی ها فکرش را می کنند قرار است ارزهای دیجیتال پول های قدیمی و کثیف (منظور دقیقا همان کیثیفی است!) که خدا می داند قبل از اینکه به دست ما برسند به چه روش هایی نگه داری شده اند! را از میان ببرند و خود جایگاه اصلی گردش مالی جهان شوند.
ارز دیجیتال چیست؟ (به زبان ویکی پدیا)
ارز دیجیتال (به انگلیسی: Digital currency) ارزهایی هستند که به صورت الکترونیکی ذخیره و منتقل میشوند و مبنای آنها صفر و یک است. همانطور که از واژه آن نیز برمیآید، ارز دیجیتال به هر ارزش ایجاد شده در بستر دیجیتال اشاره دارد. این مفهوم در مقابل واسطههای فیزیکی مانند اوراق بانکی یا سکه مطرح میشود.
ارز دیجیتال ویژگیهایی مشابه با ارزهای فیزیکی دارد، اما معمولاً تراکنشهای انتقال سرمایه ارزهای دیجیتالی بهصورت آنی و بدون مرز بین افراد قابل انجام است. ارزهای مجازی و رمزارزها (به انگلیسی: cryptocurrency) هر دو از نمونههای ارزهای دیجیتال هستند اما هر ارز دیجیتالی ارز مجازی یا رمزارز نیست.
پولهای دیجیتال مانند پولهای فیزیکی، برای خرید کالا و خدمات مورد استفاده قرار میگیرند اما میتوانند به استفاده در مجامع خاص نیز محدود شوند. مثلاً میتوان یک پول مجازی مخصوص یک بازی یا شبکهٔ اجتماعی داشت.
پولهای دیجیتال مانند بیت کوین و اتریوم به عنوان «پولهای غیرمتمرکز دیجیتال» شناخته میشوند؛ به این معنی که مرکزی برای تولید این پول وجود ندارد.
مبنع : ویکی پدیا
ارز دیجیتال چیست؟ (به زبان خودمونی تر!)
مقاله ای که در بالا خواندید تعریف ویکی پدیا از سوال ارز دیجیتال چیست بود. اگه بخوایم به زبان خودمونی تر پاسخ سوال ارز دیجیتال چیست رو بدیم، باید خدمتون عرض کنم که زمانی بود که تازه کارت های اعتباری (در کشور ما همان کارت های عابربانک) متولد شده بود و مردم برای استفاده از آن ترس داشتند و با خیلی از قدیمی تر ها میگفتن: که ما تا پولمون رو با چشم خودمون نبینیم مطمعن نمیشیم!
ارز های دیجیتال هم تقریبا به همان شکل کارت های عابربانک هستند ولی خب با امکانات بسیار بیشتر و بهتر البته .بذارید با یک مثال بهتون توضیح بدم:
فرض کنید شما یک داداش کوچیک دارید که در یکی از کشورهای اروپایی در حال درس خواندن هست و می خواین برای هزینه های تحصیلش براش پول بفرستید باید چیکار کنید؟!
به احتمال خیلی زیاد باید یکی از بانک های ایرانی با یکی از بانک های آن کشور مورد نظر در تعامل باشند که شما بتونید با بازکردن حساب جاری در هر دو بانک از این خدمات استفاده کنید .
به غیر از مشکلاتی که این روش داره هزینه های سنگینی رو هم براتون خواهد داشت تازه اینی که گفتم زمانی به کار میومد که تحریمی در کار نبود!
حالا فرض کنید که شما از یکی از ارزهای دیجیتال بخواهید برای انتقال پول استفاده کنید. تنها کافیست که آدرس کیف پول داداشتون رو بگیرید و با موبایلتون از هزار تومان تا میلیارد ها تومان پول رو در لحظه جابه جا کنید تازه با کارمزد خیلی کم بدون دادن مالیات و البته بدون نظارت هیچ دولتی یا واسطه ای با امنیت بسیار بالا و چند دقیقه بعد پول توی جیب دادشتونه!
این هم از جواب ارز دیجیتا چیست به زبان خودمونی تر، ارز دیجیتال خیلی جالبه نه!
ویدیو ارز دیجیتال چیست رو حتما مشاهده کنید:
هدف از ساخت ارز دیجیتال چیست؟
هدف اصلی از ساخت ارزهای دیجیتال برای ناشناس بودن تراکنش های مالی ، امنیت بیشتر در جابه جایی پول (فکرش رو بکنید یه آقای بیلونر بخواد ۱۰ درصد از پولشو به صورت ناشناس جابه جا کنه با سیستم مالی فعلی اصلا همچین چیزی ممکنه!؟ ) حذف واسطه ها و البته نظارت دولت ها روی پول بوده است.
نام های دیگر ارز دیجیتال چیست؟
نام های دیگر ارز دیجیتال را در زیر لیست کرده ایم:
- ارز دیجیتال
- ارز رمز
- ارز الکترونیک
- دیجیتال ارز
- پول دیجیتال
- کریپتو دیجیتال
- کریپتوکارنسی
- رمز ارز
- و…
طرز کار ارز دیجیتال چیست؟
اکثر ارز های دیجیتال از فناوری به نام غیرمتمرکز یا استفاده می کنند و تبادلات مالی را بدون نیاز به ثبت نام یا اطلاعات فرد ارسال کننده پول دیجیتال یا اطلاعات دریافت کننده پول دیجیتال، انجام می دهند.
بیشتر ارزهای دیجیتال بر پایه تکنولوژی غیر متمرکز بلاکچین اجرا می شوند، و اکثر ارزهای دیجیتال توسط یک فرایند به نام استخراج یا ماین ( MINE ) تولید می شوند.
مشهورترین ارزهای دیجیتال چیست؟
مشهور ترین ارزهای دیجیتال که در حال حاضر ارزش بازار بالایی دارند و در لیست برترین ارزهای دیجیتال قرار دارند به این شرح است: بیتکوین، اتریوم، ریپل، لایتکوین، بیتکوین کش، تتر، ترون، کارنادو، استلار، مونرو، دش کوین، دوج کوین، زیکش و …
بیتکوین چیست؟
قصه بیتکوین از سال 2008 شروع شد، دقیقا از روزی که یک هویت ناشناس به نام ساتوشی ناکاموتو این پول دیجیتال را به دنیا معرفی کرد. بیتکوین یا به انگلیسی bitcoin، یک ارز دیجیتال است که با استفاده از آن میتوانید خریدهای خود را به سادگی فشردن یک دکمه در کیف پول الکترونیک که در موبایل شماست، انجام دهید، اگر دوست یا فامیل شما در آن سوی دنیاست و نیاز به پول دارد، فقط کافیست آدرس کیف پولش را بگیرید و در عرض نهایتا یک ساعت از ۱ دلار تا 100ها میلیون دلار پول را منتقل کنید، خیلی جالب است نه؟
اولین ارز دیجیتال کدام است؟
به احتمال زیاد اکثر شما جواب سوال اولین ارز دیجیتال چیست را می دونید. بیتکوین اولین ارز دیجیتالی است که ایجاد شده است و محبوب ترین ارز دیجیتال در حال حاظر است که بیشترین سرمایه های در گردش را بین تمامی ارزهای دیجیتال جهان را دارد.
مخترع بیتکوین هنوز مشخص نیست اما طبق اطلاعات، مخترع بیتکوین فرد یا گروهی به نام ساتوشی ناکاموتو مخترع آن است. بیتکوین در سال ۲۰۰۹ اختراع شده است.
چرا ارزهای دیجیتال محبوب شده اند؟
ارزهای دیجیتال به دلیل امنیت بالا در جابه جایی، غیر قابل هک بودن، ناشناس بودن تراکنش ها و اینکه کسی مالک آنها نیست و نظارت دولت ها و واسطه ها رو حذف کردند خیلی محبوب شده اند. برای استفاده از ارزهای دیجیتال نیازی به اطلاعات شخصی و ثبت نام نیست و اینکه همه می تونن استخراج ارزهای دیجیتال رو انجام بدن و از ارزهای دیجیتال درآمد کسب کنند.
رمزارزها چگونه کار میکنند؟
رمزارزها برای انجام تراکنشهای خود از مدلهای مختلف استفاده میکنند. به عنوان مثال، بیت کوین از مدل اثبات کار استفاده میکند که در این مدل استخراج کنندگان یا ماینرها تراکنشها را تأیید میکنند. این مدلهای مختلف، که با نام «الگوریتمهای اجماع» یا سازوکارهای توافق جمعی شناخته میشوند، نحوه به اتفاق نظر رسیدن مشارکتکنندگان شبکه را در مورد تأیید یا رد یک تراکنش در شبکه تعیین میکنند.
تراکنش ارزهای دیجیتال به صورت peer-to-peer انجام میشود و با توجه به مدل استفاده شده، نیاز به واسطهها را از بین میبرد. نودها به مسئولیت نظارت بر شبکه ارزهای دیجیتال و تضمین امنیت آن میپردازند. نودها در شبکههای مختلف به روشهای مختلفی انتخاب میشوند. به عنوان مثال در بیت کوین، استخراج کنندگان یا ماینرها این مسئولیت را بر عهده دارند، در IOTA و TRON، درباره انتخاب این نودها رایگیری میشود و در شبکههای اثبات سهام، هر کسی که بخشی از سکههایش را در شبکه به صورت سهام قفل کرده باشد، میتواند در مورد تراکنشها تصمیمگیری کند.
ارزهای دیجیتال چه تفاوتی با پولهای معمولی دارند؟
ارزهای دیجیتال با ویژگیهای خاصی مانند ناقابل برگشت بودن تراکنشها، ناشناس بودن یا نیمه ناشناس بودن آنها و فرامرزی بودن، با پولهای معمولی تمایز دارند. البته تمامی ارزهای دیجیتال با این ویژگیها همراه نیستند و میتوان استثنائاتی را نیز در میان آنها مشاهده کرد.
اولین ویژگی این ارزها غیرقابل برگشت بودن تراکنشهاست، به عبارت دیگر، اگر یک تراکنش با ارز دیجیتال انجام شود و تایید شود، دیگر نمیتوان آن را برگرداند، مگر اینکه گیرنده آن توافق کند. در حالی که در بانکها، اگر اشتباهاً پولی به حساب شخص دیگری انتقال داده شود، با پیگیری قضایی میتوان آن را بازیابی کرد. اما در ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین، اگر به آدرس اشتباهی ارسال شود، به آن دسترسی نخواهید داشت.
دومین ویژگی ارزهای دیجیتال ناشناس بودن یا حداقل نیمه ناشناس بودن آنهاست. آدرس کیف پولهای ارز دیجیتالی شامل هیچ اطلاعات شخصی نیست، مانند شماره حساب بانکی یا کارت. تنها با بررسی تاریخچه تراکنشها و تحلیلهای عمیق، میتوان به هویت صاحب کیف پولها پی برد. با این حال، برخی ارزهای دیجیتال مانند مونرو، زیکش و گرین، برای حفظ حریم خصوصی و پیگیرگریزی، طراحی شدهاند که شناسایی هویت را خیلی سخت کردهاند.
جمع بندی
خب امیدوارم که جواب سوال ارز دیجیتال چیست رو گرفته باشید اگه سوالی در رابطه با این مقاله دارید در بخش دیدگاه ها مطرح کنید.
مقاله خوبی بود ، اگه امکانش هست مقالاتی راجع به کسب درآمد از ارزهای دیجیتال روی سایت وبکیما قرار بدید ممنون میشم.
خوشحالیم که مقاله “ارز دیجیتال چیست” مورد توجه شما قرار گرفته است، بله به زودی آموزش هایی را در این رابطه منتشر خواهیم کرد.
مقاله خیلی جالبی بود ،تا پیش از این حتی اسم ارز دیجیتال رو هم نشنیده بودم! وقتی یک جستجو تو گوگل کردم دیدم چقدر از دنیا عقب بودم! ممنون بابت مقاله ارزشمندتون.
خوشحالیم که مقاله رضایت شما را جلب کرده است.