خطای 503 Service Unavailable یعنی چه و نحوه رفع مشکل 503

خطای 503 Service Unavailable چیست؟

آخرین بروزرسانی در تاریخ : 5 فروردین 1402

خطای 503 چیست؟ service unavailable یکی از خطاهای رایجی است که اکثر مدیران وب سایت حداقل یک بار با آن در طول فعالیت خود روبرو شده اند. در این مقاله از سری مقالات آموزش طراحی سایت قصد داریم تا در ابتدا درباره اینکه ارور 503 چیست، دلایل رخ دادن آن و همچنین روش های پیگیری و رفع آن توضیحاتی ارائه دهیم.

خطای 503 Service Unavailable یعنی چه و نحوه رفع مشکل 503

اگر بخواهیم به صورت لغوی خطای 503 Service Unavailable را معنا کنیم، معنای آن می شود: سرویس در دسترس نیست. اما خطای 503 یکی از کدهای معروف http status است. خطای سری 500 را به صورت 5XX نمایش می دهند. به خطای 500، خطای سمت سرور گفته می شود، به این معنا که سرویس میزبانی سایت در دسترس نمی باشد.خطای 503 برای سئوی سایت بسیار مضر است.

همچنین خطای 503 در زمان هایی که در حال بروزرسانی یکی از بخش های سایت هستیم هم نمایش داده می شود، در نظر داشته باشید که نام صحیح آن در این شرایط، کد 503 است زیرا در زمان فراخوانی به جای کد 200 که نمایان گر ارسال موفق است، کد 503 به دلیل عدم دسترسی نمایش داده می شود که این یک خطا نیست. البته گاها نیز این خطا به دلیل حجم بالای ترافیک بر روی سایت دیده می شود.

یکی از راه هایی که می توان متوجه وجود خطای 503 در سایت شد، استفاده از گوگل سرچ کنسول است. اما در نظر داشته باشید اگر که این دسته از خطا ها را در پنل وبمستر تولز خود مشاهده کنید، به این معنا است که ربات های گوگل متوجه وجود آنها شده اند لذا بر روی سئو و رتبه سایت شما تاثیر منفی خود را گذاشته است.

پیشنهاد می شود از ابزار ها و تکنیک هایی استفاده کنید که قبل از اینکه ربات های موتور های جستجوگر متوجه این خطاها شوند، بتوانید آنان را رفع کنید.گفتنی است که خطای 503 می تواند در مرورگر های مختلف، ویندوز های متفاوت و یا در دستگاه هوشمند گوناگون به صورت های مختلفی (از نظر ظاهری) نمایش داده شود.

در زیر برخی از رایج ترین اشکال خطای 503 عنوان می شود:

  • 503 Error
  • HTTP 503
  • HTTP Error 503
  • HTTP Server Error 503
  • 503 Service Unavailable
  • Http/1.1 Service Unavailable
  • Error 503 Service Unavailable
  • Service Unavailable – DNS Failure
  • 503 Service Temporarily Unavailable

چرا خطای 503 رخ می دهد؟

دو مورد از رایج ترین دلایل بروز خطا در زیر بیان شده اند:

  1. ممکن است سرور میزبانی سایت شما بسیار شلوغ باشد که به درخواست شما پاسخی داده نشود.
  2. ممکن است که سرور میزبانی شما در دست تعمیر باشد.

در نظر داشته باشید که بعضی سایت ها از مایکروسافت IIS بهره می برند. لذا در زمان بروز خطای 503 در کنار عدد 503 یک شماره دیگر نیز درج می شود که نشان دهنده جزئیات خطا است به طور مثال HTTP Error 503.2 – Service Unavailable به معنای افزایش درخواست های همزمان است، برای اطلاعات بیشتر به این لینک مراجعه کنید.

روش های رفع خطا 503 Service Unavailable

در اکثر مواقع خطای 503 Service Unavailable از سمت سرور رخ می دهد. البته حالاتی نیز وجود دارد که رایانه شخصی می تواند منجر به بروز این گونه خطا ها شود اما در ادامه روش هایی عنوان می شود که به وسیله آن می توانید خطاهای سمت سرور را پیگیری کنید. برای رفع خطای 503 لازم است هم از سمت کاربر و هم از سمت سرور بررسی ها و تغییراتی انجام شود که این موارد به تفکیک در زیر ارائه شده اند:

رفع خطای 503 از سمت کاربر

گام اول رفع خطای 503

در گام اول پیشنهاد می شود تا صفحه مد نظر خود را دوباره رفرش کنید. برای این منظور لازم است تا کلید F5 انتخاب شود. گاها مشاهده شده است که مشکلاتی از سمت کامپیوتر شخصی می تواند زمینه ساز این خطا شود. لذا لازم است تا با بارگذاری مجدد این مورد را بررسی کنید.

نکته: گاها خطا 503 در زمان پرداخت رویت می شود. در این حالت از بارگذاری مجدد صفحه و رفرش نمودن آن پرهیز کنید زیرا می تواند منجر به پرداخت های چند باره شود. در زمان مشاهده این خطا از صفحه اسکرین شاتی به جهت پیگیری های آینده تهیه کنید.

گام دوم برطرف کردن ارور 503

به عنوان دومین گام، می توانید روتر و یا مودم خود را یک بار ریستارت کنید. گاها خطای DNS منجر به بروز خطای 503 می شود.
در گام سوم می توانید از افراد متخصص و انجمن های تخصصی این مورد را پیگیری کنید. به طور مثال از پشتیبان های هاست خود و یا شبکه های مجازی همچون توییتر و … سوال خود را مطرح کنید تا امکان بررسی وجود داشته باشد.

به عنوان آخرین پیشنهاد، می توانید اندکی تامل کرده و مجدد اقدام به بررسی پیج مورد نظر کنید. گاها ترافیک ورودی یک سایت در برخی از ساعات افزایش می یابد و همین امر زمینه ساز ارور مذکور می شود. این حالت برای بسیاری از سایت های بزرگ همچون دیجی کالا، دیوار و … مکررا اتفاق افتاده است.

رفع خطای 503 از سمت سرور

  1. اگر سطح دسترسی سمت سرور دارید و با خطای 503 روبرو شده اید، پهنای باند، CPU، RAM، موارد امنیتی را از سمت سرور بررسی کنید.
  2. در گام دوم ترافیک وب سایت خود را چک کنید. اگر ترافیک ورودی وب سایت بیش از توان پاسخگویی هاست باشد، این خطا نمایش داده خواهد شد. بازدید بالا یک گزینه خوب است اما اگر سرویس هاست شما توان پاسخگویی را نداشته باشد، همانند شمشیر دولبه عمل می کند.
  3. در گام سوم پیشنهاد می کنیم که ورژن PHP سرور خود را بروز کنید. در آخرین نسخه این ماژول بهینه سازی هایی صورت گرفته است که منابع سرور را کمتر درگیر می کند.
  4. به عنوان چهارمین مرحله، سعی کنید که پلاگین و افزونه های نصب شده خود را به آخرین نسخه ارتقا دهید. گاها باگ های موجود در قالب و افزونه های قدیمی می تواند سبب ساز خطای 503 شود.
  5. به عنوان پنجمین فعالیت پیشنهاد می شود که نظرات و کامنت ها را در سایت خود صفحه بندی کنید تا مصرف منابع کاهش یابد و سرور کمتر درگیر شود.
  6. در گام ششم می توانید از افزونه های غیر ضروری اجتناب کرده و آن ها را غیر فعال کنید. به طور مثال افزونه آمارگیر می تواند منابع زیادی از سرور را درگیر کند. می توانید از ابزار گوگل آنالیتیکس برای جایگزینی استفاده کنید.
  7. در هفتمین مرحله عملکرد قالب را بررسی کنید. به عبارت دیگر، یک قالب ساده بر روی سایت نصب کنید و خطا 503 را بررسی کنید، اگر بدون قالب اصلی مشکل برطرف شود، نشان دهنده این است که مشکل از سمت قالب است.
  8. در مرحله بعدی پیشنهاد می شود همین کار را با افزونه های خود انجام دهید. به عبارت دیگر افزونه ها را به ترتیب غیر فعال کرده و وضعیت خطای ذکر شده را بررسی کنید. اگر با غیر فعال شدن یک افزونه مشکل برطرف شد، این مورد منشا خطا را به شما نشان خواهد داد.
  9. یکی از روش های موثر در این مرحله استفاده از ویژگی کش شدن اطلاعات است که می توان با نصب افزونه های کش به راحتی آن را فراهم نمود. این خاصیت راندمان یک سرور را بالا می برد. امروزه افزونه های پرکاربردی برای CMS هایی همچون جوملا و وردپرس وجود دارند.
  10. اگر سایت شما از وب سرور مایکروسافت IIS استفاده می کند؛ با کمک اعداد کنار خطای 503 خیلی راحت تر می توان منشا مشکل را ریشه یابی کرد، به طور مثال:
    503.0 Application pool unavailable  سرور در دسترس نیست
    503.2 Concurrent request limit exceeded  درخواست های همزمان بسیار
    503.3 ASP.NET queue full سه لیست ASP.NET

جمع بندی

خطای 503 از آنجا که می تواند در جایگاه وب سایت شما از دید گوگل بسیار تاثیر داشته باشد، جز خطاهای خیلی مهم می باشد. لذا حتما برای بررسی آن لازم است تا در گوگل سرچ کنسول وضعیت آن را همیشه پیگیری کنید.

همچنین اگر با تمامی این راه حل ها همچنان نیاز به کمک دارید؛ سوالات تان را در پایین همین بخش و قسمت دیدگاه ها مطرح کنید تا خیلی زود پاسخگوی شما عزیزان باشیم.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

آموزش‌های ویدیویی جدید فقط در یوتیوب منتشر می‌شود!

بزن بریــم!