ftp مخفف چیست و چه کاربرد هایی دارد؟

ftp مخفف چیست و چه کاربرد هایی دارد؟

آخرین بروزرسانی در تاریخ : 16 اردیبهشت 1402

ftp server مخفف چیست و چه کاربرد هایی دارد؟ اگر یک وب مستر یا برنامه نویس باشید قطعا نام FTP اکانت یا ftp سرور به گوش شما خورده است، این ftp server مخفف جلمه File Transfer Protocol است که امروزه در سطح وب بسیار پرکاربرد شده است، FTP یا ftp server در واقع یک پروتکل است که که در سال 1997 بر بستر اینترنت و وب آغاز به کار کرد و برای انتقال و آپلود فایل‌ها از یک سیستم به سیستم دیگر است، با استفاده از این پروتکل می‌توان تمامی فایل‌ها را آپلود کرد و در زمینه فرمت‌های فایل‌ها اصلا محدودیت نخواهید داشت، در این مقاله از سری مقالات آموزش وردپرس با وبکیما همراه باشید تا به شما توضیح دهیم که ftp server چیست و چه کاربردهایی دارد.

FTP چیست؟ (مخفف ftp)

FTP امروزه به اصلی‌ترین پروتکل برای انتقال اطلاعات برای وب مستر‌ها تبدیل شده است و شما هم اگر وب مستر باشید قطعا از این پروتکل برای آپلود یک فایل به هاست و یا سرور خود استفاده کرده‌اید، FTP سرور در حال حاظر بهترین روش برای دسترسی به فایل‌های یک سرور و هاست است و همین ساده بودن دسترسی باعث شد که افراد زیادی را به سمت خود جذب کند.

یکی از بهترین قابلیت‌هایی که FTP دارد این است که نیاز نیست هر بار برای دسترسی به فایل‌ها به هاست از طریق مرورگر‌ها وارد شوید و شما می‌توانید با استفاده از نرم افزار‌هایی مانند Filezilla به فایل‌های سایت خود دسترسی داشته باشید، این نرم افزار‌ها کاملا رایگان است و شما می‌توانید در سیستم‌های شخصی خود آن‌ها را داشته باشید و به استفاده از آن بپردازید.

امکان ساخت FTP اکانت در انواع هاست‌ها و سرور‌ها وجود دارد و شما اگر یک هاست سی پنل یا دایرکت ادمین داشته باشید و بخواهید یک فایل را در سایت خود آپلود کنید می‌توانید به راحتی برای خود یک FTP اکانت ایجاد کنید و به سادگی فایل خود را آپلود کنید بدون اینکه اصلا از طریق مرورگر‌ها به هاست خود مراجعه کنید.

مزیت‌های پروتکل FTP

این پروتکل یک سری مزیت‌ها نسبت به آپلود از طریق خود هاست را دارد که به شما در این بخش می‌خواهیم برخی از این مزایا را معرفی کنیم تا بیشتر با FTP سرور آشنا شوید.

انتقال اطلاعات بدون دردسر

شما برای اینکه بخواهید از طریق هاستینگ خود وارد مدیریت فایل‌ها شده و یک فایل را آپلود کنید که این چند مرحله را داراست و همین باعث می‌شود شما میسر زیادی را برای آپلود فایل طی کنید، اما با استفاده از ftp server شما می‌توانید با استفاده از نرم افزار‌ها خیلی راحت و سریع از طریق سیستم شخصی خود فایل را به هاست و یا سرور خود انتقال دهید.

دسترسی به فایل‌های هاست

شما با استفاده از سیستم شخصی خود و نرم افزار‌هایی که اتصال FTP را انجام می‌دهند می‌توانید خیلی ساده به تمام فایل‌های هاست خود دسترسی داشته باشید و نیاز نیست که با مسیر طولانی به مدیریت هاست خود مراجعه کنید.

ارائه دسترسی محدود

اگر می‌خواهید افراد مختلفی به بخش‌هایی از اطلاعات سایت شما دسترسی داشته باشند، می‌توانید از FTP استفاده کنید، همچنین با استفاده از FTP اکانت‌ها یک سری محدودیت‌ها را اعمال کنید تا با استفاده از آن، FTP سرور به بخش مشخصی از فایل‌ها دسترسی داشته باشد.

تعریف FTP Client و FTP Server

در واقع 2 نوع FTP وجود دارد که یکی FTP Client است و یکی هم FTP Server در این بخش با ما همراه باشید تا به شما بیشتر درباره این 2 نوع توضیحات ارائه دهیم و شما را بیشتر با آن‌ها آشنا کنیم.

FTP Client چیست؟

در واقع شما با استفاده از ساختن یک اکانت FTP به تنهایی نمی‌توانید به فایل‌های هاست خود دسترسی داشته باشید و باید از یک سری نرم افزار‌ها و یا به اصطلاح کلاینت‌ها استفاده کنید، این نرم افزار‌ها این بستر را برای شما ایجاد خواهند کرد که شما بتوانید به سادگی با استفاده از اکانت FTP خود به تمامی فایل‌ها از طریق این نرم افزار دسترسی داشته باشید و اگر بخواهد می‌توانید فایل‌های جدیدی را در سایت خود اضافه کنید و یا برخی را هم حذف کنید.

FTP Server چیست؟

FTP سرور در واقع به اکانت ساخته شده‌ای در سرور گفته می‌شود که شما وقتی از طریق این نرم افزار‌ها یک فایل را حذف می‌کنید و یا یک فایل جدید را آپلود می‌کنید از طریق سرور پردازش شده و در سرور قرار خواهد گرفت.

خیلی خب تا این بخش اطلاعات کاملی درباره FTP به دست آورده‌اید و متوجه شدید که کاربرد‌های اصلی FTP چیست و برای شما چه مزیت‌هایی می‌تواند داشته باشد.

آیا پروتکل FTP امنیت خوبی دارد؟

یکی از اصلی‌ترین سوالاتی که ممکن است درباره FTP ذهن شما را درگیر کند امنیت آن است، هر وقت بحث دسترسی به فایل‌های سایت و آپلود یک فایل جدید در سایت مطرح باشد قطعا امنیت بسیار حائز اهمیت خواهد بود و شما باید توجه ویژه‌ای به آن داشته باشید تا سایت شما مورد نفوذ هکر‌ها قرار نگیرد.

اما در کل توجه داشته باشید که این پروتکل تقریبا 50 سال است که در حال استفاده است، خب به نظر شما هکر‌ها از 50 سال قبل تا همین امروز اطلاعات جدید‌تری را کسب نکرده‌اند؟ این یعنی هکر‌ها امروزه راحت تر می‌توانند با استفاده از باگ‌های FTP که یکی از اصلی ترین آن‌ها رمز نگاری نشدن فایل‌های آپلودی است، سایت شما را هک کنند.

اما امروزه یک تکنولوژی جدید‌تر با نام FTPS به وجود آمده است که امنیت بیشتری دارد و فایل‌هایی که شما در هاست و سرور خود آپلود می‌کنید به صورت رمزنگاری منتقل می‌شوند و همین مورد توانسته است افراد زیادی را به سمت FTPS جذب کند.

چگونه می‌توانیم FTP اکانت ایجاد کنیم؟

در واقع ساخت FTP اکانت در هاستینگ‌های مختلف متفاوت است و همه این هاست‌ها به صورت ثابت یک روند ساخت FTP را ندارند در این بخش از مقاله با ما همراه باشید تا به شما توضیح دهیم که چگونه می‌توانید برای خود FTP اکانت ایجاد کنید.

ساخت FTP اکانت در سی پنل

برای اینکه بتوانید در سی پنل برای خود یک FTP اکانت جدید بسازید باید به کنترل پنل هاست خود مراجعه کنید، و بعد از قسمت Files بر روی FTP Accuont کلیک کنید تا به بخش FTP‌های سایت خود دسترسی داشته باشید.

ftp جیست؟ مراحل ساخت FTP اکانت در سی پنل
ftp جیست؟ مراحل ساخت FTP اکانت در سی پنل

بعد از وارد شدن به این بخش برای شما فرم ساخت FTP اکانت نمایش داده خواهد شد و شما با پر کردن این فرم می‌توانید به سادگی اکانت FTP خود را بسازید.

ftp جیست؟ مراحل ساخت FTP اکانت در سی پنل
ftp جیست؟ مراحل ساخت FTP اکانت در سی پنل
  • در کادر اول باید یک نام برای FTP خود بنویسید که بعدا برای اتصال به FTP اکانت باید از این نام استفاده کنید، در دومین کادر شما باید رمز عبور خود را قرار دهید که این رمز عبور بسیار مهم است و شما برای امنیت بیشتر سایت باید آن‌ را پیچیده در نظر بگیرید.
  • در کادر سوم هم تکرار رمز عبور را باید وارد کنید و اگر هم نمی‌دانید چه رمز عبوری برای FTP شما مناسب است می‌توانید از دکمه Password Generator استفاده کنید تا خود سیستم به صورت خودکار برای شما پسورد حرفه‌ای ایجاد کند تا توسط هر کسی قابل حدس نباشد و امنیت بیشتری داشته باشید.
  • در کادر Directory هم می‌توانید تعیین کنید که با استفاده از این کارد به چه پوشه‌هایی می‌توان دسترسی داشت و این همان مزیت محدودیت در دسترسی به فایل‌ها است که بسیار برای شما می‌تواند کاربردی باشد.
  • در آخر هم شما باید بر روی دکمه نارنجی رنگ Create FTP Account کلیک کنید تا FTP اکانت برای شما ساخته شود و در نهایت بتوانید از ftp اکانت خود استفاده کنید.

ساخت FTP اکانت در هاست دایرکت ادمین

در هاست دایرکت ادمین ساخت FTP اکانت متفاوت است که در این بخش ما به ساخت FTP در دایرکت ادمین خواهیم پرداخت. برای ساخت اکانت FTP در هاست دایرکت ادمین، اول باید وارد مدیریت هاست خود شده و از طریق Account Manager بر روی گزینه FTP Management کلیک کنید تا بتوانید برای خود یک اکانت FTP ایجاد کنید.

ftp جیست؟ مراحل ساخت FTP اکانت در هاست دایرکت ادمین
ftp جیست؟ مراحل ساخت FTP اکانت در هاست دایرکت ادمین

بعد از وارد شدن این بخش شما باید بر روی گزینه Create FTP account کلیک کنید تا فرم ایجاد اکانت FTP به شما نمایش داده شود و شما می‌توانید از طریق آن FTP خود را ایجاد کنید.

مراحل ساخت FTP اکانت در هاست دایرکت ادمین
مراحل ساخت FTP اکانت در هاست دایرکت ادمین

در کارد بالا شما باید نام کاربری را برای خود تعیین کنید و در کادر دوم هم شما باید رمز عبور را وارد کنید که باید این رمز عبور حرفه‌ای باشد، در چهار گزینه آخر صفحه هم که وجود دارد می‌توانید سطح دسترسی FTP را تعیین کنید.

بهترین نرم افزار‌های اتصال به FTP

نرم افزار‌های زیادی برای اتصال به FTP به وجود آمده‌اند که شما می‌توانید با استفاده از هر کدام آن‌ها به FTP خود دسترسی داشته باشید اما بهترین مورد File Zilla است و این اپلیکیشن برای ویندوز و مک وجود دارد که شما به سادگی می‌توانید با آن کار کنید، البته اگر با File Zilla به مشکل خوردید می‌توانید از نرم افزار CuteFTP استفاده کنید که یکی از محبوب‌ترین کلاینت‌های FTP است.

جمع بندی

ما در این مقاله قصد داشتیم به شما توضیح دهیم که FTP چیست و چه کاربرد‌هایی دارد، در ادامه هم به شما توضیح دادیم که چطور می‌توانید برای خود یک FTP اکانت ایجاد کنید و هاستینگ‌های مختلف را برای ساخت FTP به شما توضیح دادیم، امیدواریم از خواندن این مقاله لذت برده باشید و اطلاعات کافی را نسبت به  FTP به دست آورده باشید. همچنین هرگونه سوالی در رابطه با ftp سرور یا ftp کلاینت دارید در بخش نظرات مطرح کنید تا تیم پشتیبانی وبکیما پاسخ‌گوی سوالات شما عزیزان باشند.

5/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

آموزش‌های ویدیویی جدید فقط در یوتیوب منتشر می‌شود!

بزن بریــم!